– En generell tendens, framförallt för pappor, är att vi ser en större effekt både för de som tidigare tagit ut relativt många dagar med föräldrapenning, men samtidigt också för den gruppen av pappor som inte brukar ta ut så mycket dagar, säger Susanne Fahlén, utredare och forskare på ISF.
2014 infördes en ny regeländring kring föräldrapenningen. Det innebär bland annat att föräldrar till barn födda från och med 1 januari 2014 kan endast spara högst 96 dagar med föräldrapenning efter att barnet fyllt fyra år.
”Sätter ramarna”
Syftet är att få föräldrar att ta ut fler dagar när barnet är yngre och att uttaget ska bli mer jämställt. Även uppdelningen av dagar med olika ersättningsnivåer ändrades. Vardera förälder får 195 dagar på sjukpenningnivå eller grundnivå och 45 dagar på lägstanivå.
Och reformen har fått avsedd effekt, enligt ISF. Föräldrar har ökat sitt uttag av dagar med föräldrapenning fram till barnet fyllt fyra år.
– Det har att göra med den begränsningen att man inte får spara lika många dagar med föräldrapenning efter barnets fyraårsdag. Det sätter på något sätt ramarna för hur många dagar man kan använda den, säger Susanne Fahlén på ISF.
Pappornas andel ökat
Ökningen är störst bland papporna, som efter reformen tagit ut i genomsnitt elva fler dagar för barn upp till fyra år. Men fortfarande är det kvinnorna som tar ut de allra flesta föräldradagarna.
Efter reformen hade flerbarnspapporna till barn födda i januari-mars 2014, tagit ut i snitt 90 dagar med föräldrapenning när barnet uppnått fyra år. Flerbarnsmammorna till barn födda i januari-mars 2014, tog ut betydligt fler, 291 dagar.
Pappornas andel av uttagna föräldradagar har totalt sett ökat, enligt Försäkringskassan. Från 16% 2005 till 30% 2019, då kvinnorna tog ut 70% av föräldrapenningen.