Alaa Abdulnabi kom till Sverige från Syrien 2016. Efter ett par månader i Skåne flyttade han till Stockholm där han började jobba i matbutik. Men när pandemin kom blev han rädd att mista jobbet.
– Det kändes som alla branscher drabbades. Det är klart man var orolig för att bli arbetslös.
Alaa Abdulnabi letade efter något mer stabilt och fick till slut jobb som tunnelbaneförare i Stockholm. Faktum är att han är långt ifrån ensam om att ha fått jobb efter pandemin. Ny statistik från Statistiska Centralbyrån (SCB) visar att andelen sysselsatta ökar och utvecklingen har varit extra stark efter pandemin.
Svag svensk krona
John Andersson är handläggare på Arbetsförmedlingen och enligt honom är det brist på arbetskraft inom många branscher.
– Vi ser att den svaga svenska kronan gjort att industrin går bra och anställer ny personal. Dessutom finns det gott om jobb i vård, skola och omsorg.
Andelen som får jobb ökar överlag och är den högsta på nästan tjugo år. Framförallt har sysselsättningen ökat bland utrikes födda. Andelen sysselsatta bland utrikes födda mellan 16-64 år var 63 procent för tio år sen. Idag är den 71 procent.
– Att gruppen utrikes födda får jobb kan bero på bristen på arbetskraft. Många svenskfödda har redan jobb så ska man hitta ny arbetskraft får man leta i andra grupper, säger John Andersson.
Lära sig svenska
De senaste åren har dessutom fler och fler utrikes födda kvinnor fått jobb. Det är glädjande eftersom det är en grupp som har varit långt ifrån arbetsmarknaden. Vi har jobbat med att vända den utvecklingen och det är positivt att det verkar ge resultat, säger John Andersson.
För Alaa Abdulnabi har jobbet varit en viktig del i att komma in i samhället.
– Man har hela tiden ett tryck på sig att lära sig svenska för att förstå sina kolleger och göra ett bättre jobb. Jag försöker snappa upp nya ord hela tiden.
Fakta
Statistiken kommer från Statistiska Centralbyrån, SCB, och deras arbetskraftundersökning – AKU.
Uppgifterna rör andelen sysselsatta i befolkningen 16-64 år totalt, samt inrikes och utrikes födda. För att få med 2023 års månader har ett årsmedelvärde räknats ut från juni till maj respektive år, ett så kallat rullande medelvärde.
Begreppet sysselsatta omfattar de som utfört något arbete i minst en timme per vecka som anställd, egen företagare eller medhjälpare i familjeföretag. Även de som hade anställning eller arbete enligt ovan, men som tillfälligt var frånvarande på grund av exempelvis semester eller sjukdom, räknas också som sysselsatta.