Fler vaccinerar sig efter mässlingslarm

Uppdaterad
Publicerad

Varningar om mässlingsutbrotten i Europa har fått svenskarna att strömma till vaccinationsklinikerna. Många ser sprutan som ett sätt att säkra semestern.

Den extremt smittsamma sjukdomen har skakat om Europa och framför allt Frankrike, som drabbats värst med tusentals insjuknade.

Både det svenska och det europeiska smittskyddsinstitutet gick tidigt ut med vaccinationsrekommendationer och svenska folket har varit lyhört.

-Vi ser en väldigt stor och tydlig ökning. Många har läst om det och ställer frågor, och många väljer att vaccinera sig, säger Mikael Ericsson, medicinskt ansvarig för vaccinationskliniken City Vaccin i Stockholm.

Den som haft mässlingen en gång är på den säkra sidan, men många av patienterna som söker sig till City Vaccin är osäkra på om de har varit sjuka eller inte, enligt Mikael Ericsson.

-Men om en person som haft mässling tar vaccinet så händer ingenting, så i alla tveksamma fall kan man vaccinera, säger Ericsson.

Minst en spruta rekommenderas

Vaccination mot mässling infördes i Sverige i början av 1970-talet, med en allmän rekommendation från 1976. Men det var inte förrän 1982 som allmän vaccination infördes med två doser för att få ett mer långvarigt skydd.

-De som är födda före det året har bara fått en spruta, man trodde då att det skulle räcka. De bör överväga att ta en spruta till, säger Annika Linde, statsepidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Myndigheten rekommenderar en dos före utlandsresan och en dos senare, efter ungefär fyra veckor, för ett mer långvarigt skydd,

-Man bör absolut se till att få en spruta i alla fall, men gärna två, säger Annika Linde.

Få fall i Sverige

Ökningen av vuxenvaccinationer hänger ihop med semestern, de flesta tar vaccinet för att inte riskera att bli smittade utomlands.

Mässlingsutbrottet har varit störst i Frankrike men har även drabbat Bulgarien, Schweiz, Spanien, Tyskland, Italien, Belgien, Serbien, Turkiet, Makedonien och Storbritannien.

-I Sverige är risken inte alls så stor att smittas eftersom att vi har så bra vaccinationsprogram, säger Mikael Ericsson.

I övriga Europa har rekommendationerna om vaccinering inte fått något större gehör, trots utbrotten.

-Vaccinationsfrekvensen är mycket lägre ute i Europa. Det finns en mycket högre acceptans mot vaccination här i Sverige och det är också därför vi har så få fall av mässlingen, säger Mikael Ericsson.

TT

Fakta: Extremt smittsam sjukdom

• Mässling är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Viruset smittar via luften och inkubationstiden – tiden från smitta till sjukdom – är omkring tio dygn.

• Förutom att den drabbade får utslag och hög feber påverkar mässling immunsystemet, vilket kan resultera i komplicerade infektioner, som öron-, lung- och hjärninflammation.

• Den senare kan, i sällsynta fall, resultera i en hjärnskada.

• I Sverige är mässling en anmälningspliktig samt smittspårningspliktig sjukdom, enligt smittskyddslagen.

• Inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Smittskyddsinstitutet.

Källa: Smittskyddsinstitutet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.