Flera barn i båtolycka i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

En utflykt med 13 elever och två lärare i en drakbåt i Prästöfjorden på Lolland-Falster fick katastrofala följder. Båten kantrade och alla föll i det iskalla vattnet. På fredagskvällen saknades fortfarande en 44-årig lärare.

14 personer vårdades på sjukhus. För många var tillståndet allvarligt.

Olyckan inträffade vid lunchtid ett par kilometer ut i fjorden i ett blåsigt väder. Katastroflarm utlöstes när larmet kom att den omkring fem meter långa båten kantrat.

Ombord på båten fanns en klass från friluftslinjen på Lundby Efterskole i åldrarna 14-16 år.

Ett stor räddningspådrag med flera helikoptrar drogs i gång. Ett läkarlag flögs in från Ålborgs sjukhus och räddningsbåtar från närliggande kommuner dirigerades till olycksplatsen.

En saknades

Under eftermiddagen räddades 14 personer, men trots sökning med helikopter saknades en person då spaningarna avbröts vid 18-tiden på grund av mörkret.

I hamnen i Prästö samlades flera invånare tillsammans med räddningsarbetare. Frivilliga slöt upp med varma filtar till de kraftigt nedkylda.

Enligt polisinspektör Erik Johansen kan de drabbade ha legat i det tvågradiga vattnet i upp till två timmar innan de bärgades.

På Lundby Efterskole rådde chock och förstämning efter olyckan.

-Vi går runt och kramas och gråter. Det är surrealistiskt, sade Celina Bögild Bak Anderson till Ekstrabladet på eftermiddagen.

Starkt nedkylda

Ole Meriden Pedersen, ordförande för Kalundsborgs segelklubb kritiserar i Ekstrabladet att lärarna och eleverna överhuvud taget gett sig ut på fjorden.

-De flesta andra skulle inte ha gett sig ut vid denna tid på året när vattnet är så kallt, säger han.

Polisens insatsledare i hamnen på Prästö uppger att flera personer var medvetslösa när de drogs upp ur det iskalla vattnet.

-De flesta var starkt nedkylda, säger han.

Några av de räddade flögs till Rigshospitalet i Köpenhamn, andra till olika sjukhus i regionen.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.