Den totala statistiken för maj är inte tillgänglig än men den tidiga värmen kan ha bidragit till fler drunkningsolyckor i år. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Flera drunkningolyckor under varm helg

Publicerad

Sommaren har fått en mörk inledning med flera drunkningstillbud under maj och en junihelg där tre människor mist livet i olika drunkningsolyckor vid bryggor och campingplatser.

Under fredagen skadades en pojke i en badolycka i en sjö i Huddinge utanför Stockholm. Han dök från en klippa och kom inte upp till ytan. Pojken avled senare på sjukhus. Tidigare i veckan drunknade en man i 25-årsåldern i Kungälv och under lördagen har ytterligare två personer dött i drunkningsolyckor.

Den totala statistiken för maj är inte tillgänglig än men den tidiga värmen kan ha bidragit till fler olyckor i år.

– Juli månad är stora semestermånaden och den brukar vara överrepresenterad historiskt sett. Nu har högtrycket kommit redan och det innebär nog tyvärr att siffrorna hänger med, säger Mikael Olausson, ansvarig för säkerhet och livräddning på Svenska livräddningssällskapet.

”En hel del yngre”

– I maj har det varit en hel del olyckor i samband med bad, och kanske inte den typiska målgruppen som är äldre utan även en hel del yngre, säger Mikael Olausson.

Antalet personer som drunknar i Sverige har gått ner de senaste åren. Förra året omkom 92 personer i drunkningsolyckor. Det kan jämföras med 2014, då 137 personer drunknade. De allra flesta olyckor sker under sommarmånaderna juni, juli och augusti, enligt statistik från Svenska livräddningssällskapet.

Kan ge köldchock

Ett dopp tidigt på sommaren kan ge kroppen en chock eftersom vattnet kan vara mycket kallare än förväntat.

– Ofrivilligt kan du då få en köldchock, den fungerar reflexmässigt. Du kan inte kontrollera andningen och drar i dig vatten, säger Mikael Olausson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.