Flera faktorer kan ligga bakom lågt valdeltagande

Uppdaterad
Publicerad

Valdeltagandet i Sverige är generellt väldigt högt och skiljer sig inte mycket mellan de olika kommunerna. Men nästan en miljon svenskar valde att inte rösta i förra valet – många av dem finns i glesbygd i mellersta och norra Sverige.

– Det handlar om politiskt intresse, förtroende till politiken, och att man kanske inte vet vad som händer politiskt. Då är det svårt att sätta sig in inför ett val, säger Richard Öhrvall, doktor i statsvetenskap.

Tätorten Haparanda, som ligger i Norrbotten mot gränsen till Finland, är den kommun där det är lägst valdeltagande. Men även kommuner som Botkyrka och Södertälje sticker ut bland kommuner med lägre valdeltagande.

– Det har mer att göra med befolkningssammansättningen. Det är kommuner som har stor andel av utrikesfödda – som generellt har lägre valdeltagande, säger Richard Öhrvall, doktor i statsvetenskap.

Dock är det också andra faktorer som ligger bakom att vissa svenskar inte väljer att inte rösta – inte minst saknaden av ett förtroende till politiken och en sort upplevelse av politiskt utanförskap, säger statsvetaren.

– Det som skiljer Haparanda är också att det är en gränskommun. En del följer kanske finsk politik, snarare än den svenska och kanske inte känner samma engagemang, säger Öhrvall.

Hör Richard Öhrvall, doktor i statsvetenskap, förklara vad mer kan ligga bakom det lägre valdeltagandet i vissa kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.