• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bilderna är hämtade från polisens brottsutredningar där personer utreds för brott i Sverige som tidigare stridit för terrorgruppen IS i Irak och Syrien. Foto: Polisen

Flera IS-anhängare dömda för grova brott efter hemkomsten

Uppdaterad
Publicerad

De anslöt sig till terrorsekten IS och andra jihadistgrupper i Syrien och Irak – SVT Nyheter har kartlagt 41 återvändare.

Granskningen visar att var tredje har varit inblandad i brott efter att ha lämnat krigsområdet.

Vivalla Örebro, sommaren 2018. En 31-årig man filmas av grannar när han och andra personer går till attack mot en ung man som ligger på marken intill bostadshusen i Örebrostadsdelen Vivalla. 

Mannen som – enligt polisutredningen – hugger offret med en sax är misstänkt för mord.  

Han är också en av de omkring 150 personer som rest från Sverige för att ansluta till våldsbejakande jihadist-grupper i Syrien och Irak – och återvänt.

Han var en av de tidiga resenärerna och återvände skadad. Två av hans bröder uppges ha dödats i strider.

En 31-åring från Vivalla i Örebro misstänks för mord i sitt bostadsområde i juli förra året. Han medger att han högg offret, men menar att avsikten inte var att döda honom, enligt sin försvarare Johan Eriksson. Mannen var tidigt i Syrien och återvände skadad. Foto: Polisen

Dömts för grova brott

Det är svårt att få en komplett bild av alla så kallade återvändare.  

SVT Nyheter har kunnat kartlägga 41 av dem.

  • 12 är kvinnor. Flera har fått barnen omhändertagna, men ingen har dömts för brott.  
  • En tredjedel – 13 personer, som alla är män – har efter att ha lämnat krigsområdet dömts för eller misstänks för brott. 

Domar som förekommer bland dessa personer gäller bland annat narkotikabrott, stölder, grovt häleri, bedrägerier, grov utpressning, grov misshandel och penningtvättbrott. Flera har också hamnat i skattetvister.

En person vars namn och personuppgifter förekommer i Islamiska statens läckta rekryteringsdokument, säger till SVT Nyheter att någon måste registrerat sig med hans namn.

– Jag hade tappat mitt pass, hävdar han.

Foto: SVT

Hade avrättningsbilder

Andra återvändare vi söker besvarar inte våra försök att komma i kontakt med dem.

Av dem som återvänt är det bara två män från Göteborg som dömts för terrorbrott.

Polisen gjorde en husrannsakan hos en av männen, en 33-åring, i samband med en narkotikahärva i Skaraborg. Då hittades ett usb-kort med filmer och bilder som visade hur två män fick halsarna avskurna i Syrien.

33-åringen och en annan återvändare från Göteborg dömdes till livstids fängelse för terrorbrott. 33-åringen dömdes även för grov utpressning i samband med narkotikahärvan.

Två män från Göteborg dömdes till livstids fängelse för att ha begått terroristbrott i Syrien. Den tyngsta bevisningen var bildmaterial som visar hur två män får sina halsar avskurna. Foto: Polisen

Säpo: ”Skydda Sverige och demokratin”

Säkerhetspolisen vill inte kommentera insatser mot återvändare, men bekräftar ett nära samarbete med Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten och Skatteverket.

– Syftet är att skydda Sverige och demokratin. Inom ramen för det uppdraget följer vi ett antal brottsaktiva individer inom olika extremistgrupper som har en avsikt och förmåga att begå brott, som exempelvis skulle kunna röra sig om terrorbrott, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo.

Enligt Islamiska statens rekryteringsdokument anslöt 23-åringen på bilden till terrororganisationen i juli 2014. I januari 2018 dömdes han till ett års fängelse för bland annat grovt häleri och brott mot knivlagen. Foto: Polisen
En tidig återvändare från Syrien dömdes 2016 för grov misshandel för att samma vår ha hotat att döda två unga män och angripit dem med kniv. Han hade sett männen på en spårvagn i Göteborg. Foto: Polisen

Brottsutredningar mot några IS-hemvändare

33-åring, Göteborg

Avtjänar livstidsstraff på Kumlaanstalten för terroristbrott för att ha deltagit i halshuggningar i Syrien 2015. Det avslöjades i en husrannsakan i samband med en narkotikahärva, där han senare dömdes för grov utpressning. Polisen hittade vid det tillfället ett usb-minne med både filmer och bilder från Syrien där två män avrättades, vilket ledde till livstidsdomen.

31-åring, Örebro

Var tidigt i Syrien, tillsammans med syskon och vänner från Vivalla. Återvände skadad, men två av hans bröder uppges ha dödats i striderna. Misstänks för mord på en ung man i Vivalla sommaren 2018. Han anklagas för att ha utdelat flera hugg med sax mot offret. Han medger det våld som åklagaren påstått i stort.

”Åklagaren säger att han har huggit i kroppen. Det har han inte gjort, utan säger att han huggit mot huvudet. Men han säger att han inte hade uppsåt att döda. Därför bestrider han ansvar för mord”, säger hans försvarare Johan Eriksson. Mannen är även dömd för att ha misshandlat en anhörig.

34-åring, Göteborg

En tidig återvändare från Syrien. Dömd för en rad brott. Dömdes 2016 för olovlig körning, ringa narkotikabrott och grov misshandel för att samma vår ha hotat att döda två unga män och angripit dem med kniv. Han hade sett männen på spårvagnen.

23-åring, Stockholm

Enligt Islamiska statens rekryteringsdokument anslöt han till terrororganisationen i juli 2014. Dömdes i januari 2018 till ett års fängelse för grovt häleri, bedrägeri, grov olovlig körning, stöld och brott mot lagen om förbud beträffande knivar och andra farliga föremål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.