• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Bilderna är hämtade från polisens brottsutredningar där personer utreds för brott i Sverige som tidigare stridit för terrorgruppen IS i Irak och Syrien. Foto: Polisen

Terrorforskaren: ”Inte så förvånande”

Uppdaterad
Publicerad

Grov misshandel, häleri och mordmisstankar. Terrorforskaren Magnus Ranstorp blir inte överraskad över IS-återvändares inblandning i brottslighet.

– Många har tidigare haft en småkriminell bakgrund, så det är inte förvånande, säger han.

För två år sedan kom Försvarshögskolan med rapporten ”Swedish Foreign Fighters in Syria and Iraq”, en kartläggning om de personer från Sverige som anslutit till olika extremistgrupper i Syrien och Irak. En majoritet hade då valt terrorsekten Islamiska staten.

Magnus Ranstorp, en av författarna till rapporten, säger att många av de som reste till krigsområdet hade en kriminell bakgrund.

Och att det inte är konstigt att flera som kommer tillbaka levande återvänder till samma livsstil. SVT:s granskning visar däremot att kvinnorna inte har dömts för brott.

– Ofta har de med sig barn hem och fokuset ligger på att försöka ta hand om barnen och att försöka återanpassa sig till samhället. De isolerar sig mycket i hemmet.

Han är en stor och känd kritiker till hur svenska myndigheter hanterat återvändare och kallar det ”under all kritik”. Han efterfrågar ett nationellt avhopparprogram för jihadister liknande de som finns för gängkriminella.

– Det är samma mekanismer men behövs personal med ideologisk kunskap. Förebilden är program i Danmark, säger Magnus Ranstorp och nämner ett program i danska Aarhus som riktar sig till återvändare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.