Bland annat påverkades Expressen, Dagens Nyheter, Dagens industri, Sydsvenskan, Aftonbladet och Svenska Dagbladet men några av sajterna klarade sig med mindre störningar.
– Delar av expressen.se drabbades tidvis av störningar, men nyhetsförmedlingen fortsatte på olika andra plattformar och för nästan alla besökare fanns nästan hela expressen.se uppe även om vi inte kunde uppdatera så snabbt som vanligt, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson på tidningens sajt sedan den började fungera som vanligt igen.
Tidigare på kvällen hade några av tidningarnas sajter kommit igång
– Exakt vad som händer rent tekniskt vet vi inte, de undersöker. Men det stämmer att de har legat nere. Både Sydsvenskan och HD har legat nere i ungefär en halvtimme. Nu har vi sajterna uppe hjälpligt, sade Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist.
Förra helgen utsattes flera mediehus för IT-attacker som lamslog några av de största nyhetssajterna.
I onsdags bjöds cheferna för Sveriges mediehus in till Rosenbad för att diskutera hur framtida överbelastningsattacker ska kunna förhindras. Inrikesminister Anders Ygeman (S) sade då att man ska undersöka hur polisens arbete ska kunna underlättas för att utreda IT-brottslighet.
Nätverksproblem på SVT
SVT:s sida har också haft driftsstörningar under kvällen. Johan Ribberheim som är ansvarig för IT-säkerheten på SVT säger att han inte har någon information om en riktad attack:
– Nej, däremot har vi upplevt nätverksproblem under kvällen, säger han.
Fakta: Attack från många datorer
En överbelastningsattack eller dos-attack (denial of service) innebär att ett eller flera datasystem attackeras med syfte att göra till exempel en webbplats otillgänglig.
En ddos-attack (distributed denial of service) är en överbelastningsattack där man använder sig av flera datorer för att angripa målet. Genom att skicka en större mängd anrop mot samma mål ökar möjligheten att göra webbplatsen otillgänglig.
Attackerna sker ofta via så kallade botnät, nätverk av datorer som kapats och fjärrstyrs med hjälp av virus eller andra program. Det sker då i bakgrunden utan att datorägaren märker det.
Källa: MSB