Flera nya lagar och förordningar har nu trätt i kraft, bland annat ryker danstillståndet efter 67 år. Från sista augusti måste den som åker EPA enligt lag också ha bilbälte på sig. Foto: Leif R Jansson och Johan Nilsson/TT

Flera nya lagar från 1 juli 2023 – här är några av dem

Uppdaterad
Publicerad

Slopat danstillstånd, skärpt lagstiftning på flera områden, kroppsvisitation vid högskoleprovet och undersköterska blir skyddad titel. Den 1 juli träder nya lagar och straffskärpningar i kraft. SVT Nyheter listar några som börjar gälla i sommar.

Kroppsvisitation vid högskoleprovet

Provdeltagare får kroppsvisiteras i samband med att högskoleprovet genomförs. Den som vägrar att genomgå in- och utpasseringskontroller nekas tillträde till lokalerna och får inget resultat på provet, om det inte finns synnerliga skäl.

En person som har vägrat utpasseringskontroll kan dessutom stängas av från att göra provet under två år. Syftet med den nya lagen är att komma åt det uppmärksammade fusket.

Slopat danstillstånd

Danstillståndet infördes 1958, som ett svar på vad man såg som ett moraliskt förfall kring dåtidens populära dansbanor. Nu slopas tillståndskravet efter ett enhälligt riksdagsbeslut, och krögare och festfixare behöver inte längre oroa sig för spontandansande gäster. I stället gäller (kostnadsfri) anmälningsplikt, att polisen informeras om en tillställning med dans på offentliga platser.

Ny antiterrorlag

Brottet deltagande i en terroristorganisation har införts i terroristbrottslagen. Det innebär ett särskilt straffansvar för den som deltar i en sådan verksamhet på ett sätt som är ägnat att ”främja, stärka eller understödja organisationen”.

Det blir även straffbart att finansiera deltagande i en terroristorganisation, att offentligt uppmana och rekrytera till brottet samt att resa utomlands i avsikt att begå brott.

Skärpta straff för gängkriminella

Straffen skärps för grovt olaga tvång, olaga hot, grovt olaga hot, rån, utpressning och grov utpressning i syfte att slå ner på nätverkskriminaliteten. En ny typ av straffskärpningsbestämmelse har införts vad gäller våldsamma uppgörelser bland kriminella. Det är numera även straffbart att involvera personer under 18 år i brott eller brottslig verksamhet.

Skärpt narkotikalag

Nu är det också olagligt att försöka begå ringa narkotikabrott, till exempel genom att beställa droger på nätet. Även förberedelse till ringa narkotikabrott är olagligt. Enligt Attunda tingsrätt skulle det kunna gälla till exempel införskaffande av redlinepåsar och digitalvågar, men det blir upp till rättsväsendet att avgöra. Minimistraffet för narkotikaförsäljning höjs också till sex månaders fängelse.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan användandet av redlinepåsar bli olagligt med skärpta narkotikalagar? SVT:s reporter listar tre exempel som kan komma att bli en verklighet inom en snar framtid. Foto: Nicky Jangali, SVT/TT

Undersköterska blir skyddad titel

För att få använda titeln undersköterska inom vård och omsorg behövs ett bevis från Socialstyrelsen. Övergångsregler gäller för personal som redan har en tillsvidareanställning. De kan fortsätta använda titeln under en tioårsperiod. Endast undersköterskor får nu jobba som fast omsorgskontakt inom hemtjänsten. För att få beviset krävs en särskild utbildning och nya krav ställs därför också på folkhögskolorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär det att en yrkesroll blir skyddad? Hör Mari Huupponen, utredare på Kommunal, berätta mer. Foto: SVT

Skärpta regler för A-traktorer

Från och med den 31 augusti får det endast sitta en passagerare på den plats som är avsedd för just passagerare i A-traktorer. Det blir också bältestvång, vilket det inte är i dag. Den som färdas i en ombyggd bil utan bälte kan då dömas till böter. Den högst tillåtna hastigheten är 30 kilometer i timmen. Regeländringarna gäller enbart A-traktorer och inte vanliga traktorer, exempelvis jordbrukstraktorer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.