Hundratals jobb försvinner från techbolag – ny it-bubbla på gång?

Publicerad

Stigande räntor och en försämrad ekonomi gör att investerare nu stänger plånböckerna och den senaste tiden har flera stora techbolag varslat om uppsägningar och nedskärningar. Allt fler börjar dra liknelser till millennieskiftet och pratar om en it-bubbla 2.0.

Men är det en ny it-bubbla vi ser? Både ja och nej enligt SVT:s techkorrespondet Alexander Norén.

– Ja vad gäller värderingarna, det har varit ett champagnegalopp på börsen och någon gång måste festen ta slut.

Men samtidigt ett nej, eftersom ”bubblan” inte kommer att smälla lika hårt. Techbolagen i dag är stora företag som inte försvinner över en natt.

– Bolagen som nu drabbas har en mer stabil affärsidé på en mogen marknad. Klarna, Spotify och Netflix kommer vara en del av vårt vardagsliv även imorgon.

Tuffa tider för techbranschen

I förra veckan meddelade betalbolaget Klarna att man varslar omkring 10 procent av sin personalstyrka, totalt handlar det om 700 tjänster som ska bort. Och bolaget, som gjorde en förlust efter skatt på 7 miljarder förra året, kan tvingas sänka sin värdering med en tredjedel, enligt Wall Street Journal.

Tidigare i maj meddelade nätläkarbolaget Kry, som mellan 2016 och 2020 gick back med 1,5 miljarder kronor, att man förbereder ett sparpaket och varslar 100 personer, enligt Dagens industri. Samma sak gäller på det nätbaserade modeföretaget Na-kd som säger upp 22 personer.

På bolaget Trustly försvinner omkring 120 tjänster och ljudbokstjänsten Storytel säger upp drygt 100 personer globalt, rapporterar Svensk bokhandel.

Netflix drar ner i USA

Uppsägningarna i Sverige är ingen isolerad företeelse. Under början av året har flera stora techjättar i USA tappat på börsen och varslat om neddragningar. Ett exempel är streamingtjänsten Netflix som i maj meddelade att man varslar 150 personer till följd av ett minskat antal streaminganvändare, rapporterar radiokanalen NPR.

Även storföretag som Meta, Twitter och Uber pausar nyanställningar och flaggar för kommande varsel, enligt Svenska Dagbladet.

SVT:s Alexander Norén går igenom hur det egentligen var under 90-talets it-boom – och vilka skillnader och likheter vi kan se i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.