I dag är nästan var femte utlandsfödd kvinna arbetslös. En av orsakerna är enligt ministern att många kvinnor fastnat hemma med barn. Regeringen har därför föreslagit att flerbarnstillägget på sikt ska försvinna. Bidraget är ett tillägg utöver barnbidraget och är större ju fler barn det finns i familjen.
– Det ska vara glasklart för alla som kommer till Sverige, att här i Sverige jobbar både män och kvinnor och bidrar till välfärden. Man ska arbeta och försörja sig själv. Man ska inte skaffa fler barn än vad man kan försörja, sade Eva Nordmark (S) förra veckan.
Reformisterna (S): Risk för mer barnfattigdom
Men fler barn skulle hamna i fattigdom om flerbarnstillägget tas bort, säger Linn Svansbo, vice ordförande i Reformisterna, i Aktuellt.
– Det är en generell välfärdsreform som gör barn och familjer gott. Det är helt fel väg att vandra politiskt och reformmässigt om man bryr sig om integration, arbetsmarknad och jämställdhet, säger Svansbo och fortsätter:
– Det är felaktigt både retoriskt och sakpolitiskt att utmåla flerbarnstillägget som någon typ av incitament för att folk inte går till jobbet.
Hanif Bali: Kan hindra sju barn i en tvåa
Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali ser däremot ett slopande av flerbarnstillägget som ett sätt att minska barnfattigdom. Han välkomnar därför förslaget.
– Det är väldigt bra om vi kan skruva till de här reformerna så att vi inte får de här konstiga avarterna med sju barn i en tvåa.
Flerbarnstillägget kan enligt Bali vara kvar för de familjer som får pengarna redan idag, men på sikt vill han att bidraget ska tas bort helt.
– Vi ska inte tro att ekonomiska incitament inte spelar roll. Sverige har högt barnafödande jämfört med många andra europeiska länder och orsaken är generella bidrag.
Linn Svansbo vill i stället se andra reformer och lyfter arbetsmarknadspolitik och politiker som är närvarande där familjer med många barn bor.
– Det som har byggt ett jämlikt Sverige är ju inte mindre av generella välfärdsreformer, säger Svansbo.
Fakta – Flerbarnstillägg