I Norbergs kommun bor 5.750 invånare. Utöver det finns 930 asylsökande som Migrationsverket har ansvar för. Dessutom finns 57 ensamkommande flyktingbarn och 250 personer med permanent uppehållstillstånd. Vid en jämförelse är det som att Sverige skulle tagit emot nästan 1,8 miljoner nyanlända. Många i Norberg är bekymrade.
– Jag tänker att det kan bli svårt med ekonomin i kommunen, säger Lars Gustavsson som är engagerad i det lokala politiska partiet Norbergs framtid.
– Dagens politiker klarar inte den ekonomiska situationen med flyktingarna. De har inte den kapaciteten, säger norbergbon Krister Löfgren.
Utmaningar redan innan
Redan innan flyktingströmmen hade Norberg flera utmaningar. Stålverket, som tidigare sysselsatte många människor i området, är nedlagt. Gruvorna har stängt och många unga har flyttat från orten. Men plötsligt fick Norberg nya invånare som flytt från krig och förföljelse. Runtom i Norberg fanns hundratals sysslolösa flyktingar som behövde aktiveras. Frivilliga krafter ställde upp. En av dem är Rickard Tiger som leder intervallträning med asylsökande män.
– Vem är jag att säga nej till de här människorna när jag kan få dem att ha kul en timme. Det är inte så mycket att tveka på då tycker jag, säger han till SVT Agenda.
”Roligt när vi växer”
Enligt kommunalrådet i Norberg, socialdemokraten Åsa Eriksson, för den stora gruppen asylsökande med sig både möjligheter och utmaningar.
– Det är roligt när vi växer. Men det har varit besvärligt att växa så mycket på så kort tid med så dålig framförhållning. Migrationsverket öppnar sina anläggningsboenden med bara några dagars varsel, säger hon.
Oro för ekonomin
Norbergs kommun är Sveriges femtonde fattigaste kommun. Och den senaste tidens flyktingström har gjort ekonomin ännu mer ansträngd. Tack vare de extra pengar som staten lovat kommunerna efter migrationsöverenskommelsen ser det dock lite ljusare ut för Norberg. Men det råder ändå brist på både personal och lokaler. Och kommunens ekonomi är det som oroar på orten.
– Det blir svårt i skolan. Det är väldigt dåligt med plats där, säger Sofi Eriksson.
– Ekonomin blir ju sämre eftersom de kostar pengar. Å andra sidan var ska de ta vägen? De flyr från krig och elände och de måste ju bo någonstans, säger Sture Rask.
”Tror det kommer bli bra”
Kommunalrådet Åsa Eriksson (S) står nu inför en tuff uppgift att få ordning på ekonomin och ingjuta hopp om en bättre framtid.
– Jag tror att det här kommer bli jättebra. Både för Norberg och för Sverige. Vi är en liten kommun som behöver växa. Här får vi massor av nya unga människor som har drivkrafter och erfarenheter som vi behöver. Vi måste göra allt för att de människor som kommer till Sverige nu ska hitta sin plats och få ett jobb, säger hon.
Vad är det som säger att de kommer vilja stanna i Norberg?
– Tyvärr är det alldeles för många som flyttar härifrån när de får permanent uppehållstillstånd. Vi försöker göra vad vi kan för att man ska känna sig hemma och hitta en bostad här. Men nu har även vi bostadsbrist för första gången sedan 1980-talet, säger Åsa Eriksson.
I Agenda klockan 21.15 i SVT2 intervjuas finansminister Magdalena Andersson (S) om hur det akuta flyktingläget påverkar den svenska ekonomin.