Flyktingsmugglare höjer priserna för flykten

Uppdaterad
Publicerad

Det blir dyrare och dyrare för syriska flyktingar att ta sig till Sverige.

Senaste halvåret har flyktingsmugglarna höjt priset med ungefär 50 procent, till runt 100.000 kronor.

Det är bara ungefär tio procent av de ungefär 30.000 syriska flyktingar som kommit till Sverige sedan kriget startade, som kommit hit den säkra och lagliga vägen som så kallade kvotflyktingar.

Runt 20 procent har kommit hit som anhörig- eller arbetskraftsinvandrare, men hela 70 procent har tagit sig hit på egen hand, och de flesta behöver hjälp med att skaffa sig falska pass och andra resehandlingar.

Fokus invandring

100.000 svenska kronor

Priserna varierar beroende på ressätt och hur långt man behöver åka. Ju säkrare och snabbare väg, desto dyrare är det. En resa med bil till Turkiet och därifrån ett flyg direkt från Istanbul till Stockholm med tillhörande falskt pass kostar i dag runt 100.000 svenska kronor, en höjning sedan i höstas med ungefär 50 procent.

”De flesta kvar i sina källare”

Situationen i Syrien gör samtidigt att de flesta inte vill, kan eller har råd att lämna landet över huvud taget.

– De som är mest utsatta är fortfarande kvar i sina källare, de kommer inte ut, det är sönderbombat, säger Christer Zettergren, omvärldschef på Migrationsverket.

Snart fyra miljoner syriska flyktingar utomlands

Det är sju-åtta miljoner syrier som är flyktingar i sitt eget land, där man försöker sätta sig i säkerhet i mindre krigsdrabbade områden. 2,5 miljoner syrier är på flykt utanför sitt land, och de allra flesta finns i närområdet, framför allt i Libanon, där man nyligen tog emot den miljonte syriska flyktingen.

Innan året är slut, räknar FN:s flyktingorgan UNHCR med att antalet syriska flyktingar ska ha stigit till runt fyra miljoner.

Det är bara ungefär tre procent som tagit sig till EU, och en procent har kommit ända hit upp till Sverige. Sverige är det land i EU som tagit emot flest syriska flyktingar, 2013 tog Sverige emot 16.317.

Måste ta sig till svenska gränsen

För att kunna söka asyl i Sverige måste man ta sig hit för att lämna in sin ansökan. Många syrier är utan pass redan från början, och i dagens situation med dåligt fungerande myndigheter i Syrien, är det svårt att få något nytt.

Unga män får inga nya pass om de inte först fullgör sin militärtjänst. Det är svårt för dagens syrier att få visum och inresetillstånd laglig väg till länder utanför den närmaste regionen.

– Kommer du till Sverige, till gränsen, kan du söka asyl. Gör du inte det så kan du inte söka asyl, säger Christer Zettergren, och berättar att många missförstår reglerna och att folk stod utanför ambassader med sina resväskor och köade i höstas, när ryktet spred sig om att Sverige skulle ge de flesta syrier uppehållstillstånd.

– Det är lite fattigt av det internationella samfundet att det måste vara så. Du måste i dag få hjälp att ta dig hit, och då behövs dem vi kan kalla för ”facilatörer”, eller smugglare.

Smugglarna finns i Istanbul

Den vanligaste vägen till EU går via Istanbul i Turkiet. I området Aksara möts smugglare och de som vill iväg och gör upp om priser och vägar.

Många tar bilvägen till Bulgarien, andra tar den mycket riskabla båtvägen till Grekland och därifrån ibland vidare med ytterligare en båtresa till Italien. Gemensamt för de här tre länderna är att de anses lättare att inte ”fastna” i, så att man kan ta sig vidare till andra länder utan att det fösta ankomstlandet räknas som första asylland i EU.

Beskjutna flyktingar

När vi besöker Istanbul hör vi flera dagsfärska historier om hur människor blivit beskjutna och kastade i vattnet på väg till Grekland.

– Har man lite mindre pengar tar det lång tid och man får lida ganska stora strapatser för att ta sig fram, säger Christer Zettergren.

– Men visst är det tragiskt att vi så nära oss har en av de större flyktingkatastroferna i modern tid och att sättet att komma till oss är ett sätt som gör att man måste vara olaglig. Det är ju fruktansvärt egentligen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus invandring

Mer i ämnet