FOI-expert: Ryssland förlöjligar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) besöker Moskva för ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, detta samtidigt som relationen mellan Ryssland och Sverige blir allt mer ansträngd.

– Ryssland har som mål att etablera en intressesfär i sitt närområde. Där är Ukarina och Belarus de absolut viktigaste länderna, säger Carolina Vendil Pallin, forskningsledare vid FOI till SVT:s Morgonstudion.

I tisdags sa försvarsminister Peter Hultqvist (S) att Sverige kan skicka militärer till Ukraina, vilket Rysslands ambassad i Stockholm reagerade direkt på.

Ambassaden skrev på sin officiella Facebook-sida om Hultqvists uttalande och påtalade att Sverige förlorade slaget vid Poltava 1709.

Kriget i Ukraina

”Vi vill påminna herr Hultqvist om att han inte är den första militära ledaren i Sverige som försöker skrämma Ryssland med makten av sin hjältemodiga armé genom att planera att skicka sina militärer till Ukraina.” skrev ambassaden.

– Det här är Rysslands sätt att förlöjliga Sverige, säger Carolina Vendil Pallin till SVT:s Morgonstudion.

Migranter och soldater

Förra veckan anklagade Polen Ryssland för att orkestrera den pågående migrantkrisen längs den polsk-belarusiska gränsen. Samtidigt varnar Ukraina för Rysslands ökade truppnärvaro vid ländernas gränsområden, något som även militäralliansen Nato sagt att man håller ett vakande öga på.

Enligt vissa uppgifter har Ryssland mobiliserat omkring 100 000 soldater vid Ukrainas gränser, utöver de soldater och vapen de placerat på Krimhalvön som Ryssland annekterade 2014.

Hur trolig är en rysk invasion av Ukraina?

– Det man kan konstatera är att Ryssland har en stark militär förmåga, man har använt den tidigare, säger Vendil Palin. 

Hon kan dock inte uttala sig om Ryssland ligger bakom migrantkrisen vid gränsen mellan Belarus och Polen.

– Det är omöjligt att säga något om.

Krisen förvärrades då Ryssland i mitten av oktober meddelade att de stänger sin Nato-delegation i Bryssel och ett Natokontor i Moskva. Dessa är viktiga diplomatiska kanaler i relationen mellan Ryssland och Väst.

Diplomater skickas hem

De senaste åren har omkring 600 diplomater skickats hem i diplomatkriget mellan Ryssland och Väst – lika många på båda sidor – vilket gör relationen att relationen är nästan lika spänd som under kalla kriget.

– Den har försämrats under lång tid och den försämras fortfarande, säger Carolina Vendil Pallin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet