Folkhälsominister Gabriel Wikström (S). Foto: SVT

Folkhälsoministern: ”Vi behöver mer kunskap för att minska dödligheten”

Uppdaterad
Publicerad

En kartläggning av orsakerna och fler sprututbytesprogram är några av åtgärderna som regeringen lägger fram för att minska dödligheten bland narkotikamissbrukare. Men svensk narkotikapolitik har också varit framgångsrik, det menar folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

Under 2013 dog 460 människor i drogrelaterade problem. Motsvarade siffra för antalet människor som omkom i trafiken samma år var 260.

– Det är väldigt oroande och tyvärr är det ingen överraskning. Det är någonting vi har vetat om under lång tid, säger folkhälsominister Gabriel Wikström (S).

Den svenska narkotikadödligheten

Socialstyrelsen har nu fått i uppdrag att kartlägga orsakerna bakom dödligheten.

– Vi behöver mer kunskap för att kunna sätta in rätt åtgärder.

”Sverige kan inte kopiera andra länders politik”

I andra länder finns Naloxon – en nässprej som motverkar heroinöverdoser –,  injektionsrum och andra metoder som syftar till skademinimering, snarare än den restriktiva narkotikapolitik som Sverige fört. Men Wikström menar att andra länders åtgärder inte kan kopieras rakt av till svenskt scenario och vill heller inte svara på om Naloxon skulle kunna komma att införas i Sverige utan säger att ”vi följer utvecklingen i andra länder”.

– Andra länders erfarenhet är väldigt intressant att ta del av, men Sveriges narkotikapolitik måste utformas efter den svenska kontexten.

”Svensk narkotikapolitik framgångsrik”

Han menar också att svensk narkotikapolitik varit framgångsrik när det kommer till att hindra människor från att börja använda narkotika; svenskarnas attityd till narkotikaanvändning är i stor utsträckning negativ. Samtidigt placerar sig Sverige högt i jämförelse med andra europeiska länder när det kommer till dödlighet och tunga brukare.

Vilken är då poängen med politiken när vi ändå får de här effekterna?

– Poängen är att så få som möjligt ska börja bruka narkotika. Jag tycker inte man kan säga att man ska förkasta hela den svenska narkotikapolitiken, den har varit bra på många områden, säger Gabriel Wikström, men tillägger att de delar av den svenska narkotikapolitiken som inte fungerat behöver utvecklas:

– Vi behöver hjälpa tunga brukare, och de som drabbats av moralism och en syn på att man inte kan få den hjälp och det stöd från samhällets sida som man behöver.

Sprututbytesprogrammen ska bli fler

Regeringen kommer att lägga fram ett lagförslag som ska möjliggöra för fler sprututbytesprogram i Sverige. Sprututbytesprogram har visat sig effektiva när det kommer till att hindra smittspridning av till exempel HIV och hepatit C.

Men sprututbytesprogram hjälper inte mot överdoser, hur tänker du dig att de som dör av överdoser ska minska?

– Sprututbytesprogram hjälper inte bara mot smittspridning, det ger också människor en kontakt – kanske den enda – till samhällsinstitutioner. Kan vi utveckla fler sprututbytesprogram i Sverige kommer också fler få en naturlig kontakt med samhället, vilket innebär att de också kan förbättra sin hälsa, och där igenom kan vi minska dödligheten.

Är det svaret?

– Jag tror att svaret ska vara en palett av åtgärder: Det handlar om åtgärder som sprututbytesprogram, men det handlar också om att få kunskap om de exakta orsakerna till den höga dödligheten. Man kan inte bara peka på en enskild åtgärd. Vi behöver mer kunskap om de exakta orsakerna bakom. Det är bara så vi kan basera politik på vetenskap och beprövad erfarenhet.

Om tre år är mandatperioden över och du har varit folkhälsominister i fyra år, är dödsfallen färre då?

– Jag räknar med att vi har gjort en ordentlig översyn över politiken i det här hänseendet, att vi har kunnat komma med åtgärder som ger oss bättre förutsättningar för att motverka narkotikadödligheten och att de människor som lever i tunga bruk också får en bättre hälsa och en bättre livssituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den svenska narkotikadödligheten

Mer i ämnet