Statsepidemiolog Anders Tegnell: ”Stanna hemma om du känner dig sjuk och besök inte äldre överhuvudtaget” Foto: Fredrik Sandberg, TT

Folkhälsomyndigheten: ”Det finns en allmän smittspridning”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns nu en allmän smittspridning i samhället, främst i Stockholmsområdet. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell på dagens presskonferens om coronaepidemin i Sverige.

– Det är nu extremt viktigt att vi skyddar de äldre och riskgrupperna, säger Tegnell som även råder dem som kan i Stockholmsområdet att jobba hemifrån.

Fler än 1 000 bekräftade fall av covid-19 har konstaterats i Sverige och ytterligare tre dödsfall har rapporterats under dagen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell bekräftar att det nu finns en allmän smittspridning, främst i Stockholmsområdet och till viss del i de andra storstadsregionerna.

Coronapandemin

– Det är fortfarande på en väldigt låg nivå men vi följer utvecklingen nära, och det är nu extremt viktigt att tänka på de sårbara grupperna, de äldre, säger Tegnell och upprepar tidigare råd om att stanna hemma om man känner sig sjuk, och inte heller hälsa på äldre släktingar.

– Det finns ett stort personligt ansvar. Man ska stanna hemma till dess att man mår bra och lägga till ett par dagar så att vi får ner smittspridningen i samhället. Det är viktigt för att platta ut kurvan.

Anders Tegnell säger också att det är dags att försöka isolera de äldre, personer över 70 år, så mycket som möjligt.

– De kan behöva hjälp med att handla och nu är en period när man inte ska träffa sina gamla släktingar, åtminstone de närmaste veckorna, kanske månaderna. Vi får se hur länge epidemin fortsätter.

”Jobba hemma”

Med anledning av den stora smittspridningen i Stockholmsområdet uppmanar Tegnell nu alla i regionen som kan jobba hemma att göra det.

– Nu är vi i ett sådant läge att det skulle kunna göra skillnad. Det kan vara viktigt inte minst för sjukvården.

Statsepidemiologen säger att det fortfarande inte är läge att stänga skolorna.

– Vi har tagit fram råd till skolorna. Det är fortfarande inte aktuellt att stänga men däremot kan man redan nu göra en hel del för att minska kontakten mellan barnen, till exempel undvika stora morgonsamlingar, säger Tegnell.

Folkhälsomyndigheten har även tagit fram ett slags instrument där arrangörer kan få stöd för att bedöma om arrangemang för färre än 500 personer ska genomföras eller inte.

Omfördelning av resurser

Socialstyrelsens krisberedskapschef Johanna Sandwall säger att man fattat beslut om omfördelning av resurser mellan regioner och kommuner, beroende på var behoven är störst. Socialstyrelsen har, med stöd av en förordning, rätt att omfördela resurser mellan regionerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet