Folkhälsomyndigheten om antikroppar: ”Säger inte att man har ett absolut skydd”

Uppdaterad
Publicerad

40 procent av Stockholmarna kan vara immuna mot covid-19. Men enligt Folkhälsomyndigheten är det inte säkert att immuniteten är absolut – dessutom är det oklart hur länge den faktiskt verkar.

Som SVT Nyheter rapporterat anser Folkhälsomyndigheten att Stockholm nu kan börja närma sig flockimmunitet, och att andelen personer med antikroppar respektive T-celler i huvudstaden ligga upp mot 40 procent.

Det är dock inte någon anledning att slappna av. Enligt en ny forskningsrapport från King's College i London börjar antikropparna efter covid-19 dö ut redan efter två-tre månader.

Coronapandemin

– Vi hade inte förväntat oss en livslång immunitet för den här sjukdomen eftersom vi har sneglat på de kunskaper som man har från andra coronavirus. Där har vi sett att immuniteten för de vanliga återkommande förkylningsvirusen inte är särskilt långvarig, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten.

Inte aktuellt att ändra rekommendationen

Enligt Folkhälsomyndigheten är man immun i omkring ett halvår efter en bekräftad covid-19-infektion. Enligt Karin Tegmark Wisell är det fortfarande det som gäller.

– Nej vi ser inte att vi ska ändra den rekommendationen och när det gäller det här med just ett halvår är det baserat på flera olika underlag. Det handlar inte bara om att man har antikroppar som är mätbara i blodet. Dels ser reaktionen i immunförsvaret väldigt olika ut beroende på vad man har haft för typ av infektion.

– Har man en ganska kraftig infektion får man ett kraftigare immunförsvar medan de som har en väldigt mild infektion har ett lite mindre avtryck som vi kan mäta i alla fall.

”Säger inte att man har ett absolut skydd”

Ni ser ingen risk att man ger folk falsk trygghet med den här informationen?

– Vi kan inte säkert säga att det förhåller sig på det här sättet. Det här är en ny infektion och i de rekommendationer vi har kring ett halvår säger vi inte att man är immun punkt slut utan vi bedömer att man har ett visst skydd. Det här skyddet måste man förhålla sig till på ett klokt sätt.

– Har man genomgått en infektion ska man fortfarande hålla sig till de rekommendationer vi har när det gäller hur man ska sköta sin hygien, hur man ska förhålla sig till stora grupper och hur man ska röra sig i kollektivtrafik med mera. Vi säger inte att man har ett absolut skydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet