Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör statsepidemiolog Magnus Gisslén om tre hälsorisker på badplatsen Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT

Folkhälsomyndigheten om badsårsfeber: ”Bada inte med sår”

Publicerad

I takt med att temperaturen stiger, stiger också badlusten för många. Men när vattentemperaturen gått över 20 grader ökar risken för att smittas av vibrio-bakterien.

– Det är störst risk för dem som är lite äldre, kanske har nedsatt immunförsvar. Men det kan även drabba yngre fullt friska personer, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Den som har sår på kroppen avråds från att bada i temperaturer över 20 grader, om man inte täcker över såret ordentligt.

– Det man oroar sig för mest att det ska ta sig in i blodet, det kallar man för badsårsfeber. Det kan vara akut och komma på några timmar. Det kan man i värsta fall avlida av, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén som också är professor i infektionssjukdomar på Sahlgrenska akademien.

Klimatförändringar bidrar

Eftersom vibrio-bakterien är beroende av rätt temperaturer ökar också fallen i takt med värmen. Under förra året drabbades 47 personer, medan det det betydligt varmare året 2018 räknades till 178 fall.

Klimatförändringar talar också för fler vibrio-fall:

– Det krävs att det är varmt i vattnet. Blir det varmare vattentemperatur och under längre perioder så ökar också risken för fler fall av den här bakterien, särskilt om det går några grader över 20 grader i vattnet.

Dåligt tillagade skaldjur

Bakterien kan också ta sig in via att man sväljer vatten. Då kan man få en diarrésjukdom som oftast inte är allvarlig. Dåligt tillagade skaldjur är också en riskfaktor, framförallt råa ostron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.