Malin Grape, enhetschef avdelningen för antibiotika och vårdhygien på Folkhälsomyndigheten, under den dagliga myndighetsgemensamma pressträffen om om covid-19. Foto: Claudio Bresciani/TT

Folkhälsomyndigheten öppnar för munskydd i äldrevården

Uppdaterad
Publicerad

Nu öppnar Folkhälsomyndigheten för användandet av munskydd och visir inom äldrevården.

– Man kan överväga det som en extra åtgärd, säger Malin Grape, enhetschef för vårdhygien.

Under torsdagens presskonferens meddelade Folkhälsomyndigheten att Sverige nu har 24 623 personer bekräftat smittade med covid-19.

– Allt större andel av de fall vi hittar kommer från sjukvårdspersonal i och med att vi testar mer, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Coronapandemin

Färre fall i äldrevården

Totalt 3 040 personer har avlidit i Sverige med covidsmitta. Det senaste dygnet har 99 nya dödsfall rapporterats in.

Men fokuset låg på äldreomsorgen.

Anders Tegnell förklarade att coronafallen inom äldrevården minskar.

– Det är framför allt Stockholm som drabbats, och de lärdomar vi får här behöver vi ta med oss ut i landet, sa han under pressträffen.

Spridits på boenden i hela landet

Trots att Stockholm har drabbats hårdast har coronaviruset spridits på äldreboenden i hela landet. Redan i mitten på april hade viruset tagit sig in på boenden i alla län förutom ett.

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen, poängterar att flera åtgärder mot smittospridning redan införts.

– De som avlider nu smittades för några veckor sedan och mycket har gjorts i kommunerna sedan dess, men naturligtvis kan mycket bli bättre, säger hon.

Bland annat har Socialstyrelsen börjat skicka ut informationspaket och utbildningar.

Öppnar för munskydd

Folkhälsomyndighetens enhetschef för vårdhygien, Malin Grape, föreslog andra åtgärder. Hon öppnade för användandet av munskydd och visir på boenden.

– Trots det magra vetenskapliga underlaget ser vi att man kan överväga att lägga till munskydd eller visir som en extra åtgärd. Det här är en avvägning man måste göra lokalt och utefter de förutsättningar man har.

Men förslaget kommer inte utan varningar.

– Man komplicerar och lägger till något som man inte är van vid att använda. Det kan leda till smittspridning. Dessutom kan det leda till en ökad slapphet med basala hygienrutiner, sa Grape.

Viktigt att stanna hemma

Grape förtydligar också att munskydd och visir inte är de viktigaste stegen man kan ta för att hindra smittan.

– Det allra viktigaste för att förhindra spridning inom äldreomsorg är att personal kan vara hemma vid lindriga symtom, och det är arbetsgivarens ansvar att det ska fungera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet