Hittills har det tagits närmare tre miljoner tester och förra veckan sattes ett nytt rekord, över 250 000 tester gjordes på bara en vecka. Foto: TT

Folkhälsomyndigheten ska säkra coronatestning för hela nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Folkhälsomyndigheten ska säkerställa att Sverige kan fortsätta en storskalig testning av covid-19 under hela nästa år.

– Mycket förändras och det går väldigt fort. Vi vet ännu inte vilken roll ett vaccin kommer spela. Därför behöver vi säkra upp 2021 så att förutsättningarna till testning och smittspårning finns, säger socialminister Lena Hallengren (S).

I morgon, torsdag 19 november, fattar regeringen det formella beslutet. Folkhälsomyndigheten ska fortsätta att säkerställa en storskalig covid-testning i Sverige.

Hittills har det tagits närmare tre miljoner tester och förra veckan sattes ett nytt rekord, över 250 000 tester gjordes på bara en vecka.

Coronapandemin

Nu vill regeringen att den höga testningskapaciteten ska kunna bibehållas under hela 2021.

– Testning och smittspårning är en gemensam angelägenhet för Sverige. Det är viktiga förutsättningar som måste finnas kvar eftersom pandemin fortsätter, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Omfattande testning kritiseras

Samtidigt kritiseras den omfattande provtagningen i dagens DN Debatt.

I artikeln skriver flera läkare i klinisk mikrobiologi att den storskaliga provtagningen riskerar att skapa undanträngningseffekter, där allvarligt sjuka patienter riskerar att gå miste om sina provsvar.

Är det rimligt att ställa in screening för en elakartad sjukdom som livmoderhalscancer för att samtliga medlemmar i en ung familj ska få bekräftat vilket virus som ligger bakom deras förkylning” skriver de i DN Debatt.

Delar inte kritiken

Socialminister Lena Hallengren delar inte kritiken och tycker att textförfattarna drar resonemanget till sin spets.

– Jag vet inte om jag ens ska behöva bemöta det här. Det är självklart att vårdbehovet ska styra och jag är övertygad om att regionerna har klart för sig hur de ska prioritera.

Betyder det här uppdraget att regeringen tror att det kommer finnas ett fortsatt behov av storskalig testning under hela nästa år?

– Vi kan inte veta det, men vi vill säkerställa att kapaciteten finns kvar, säger Lena Hallengren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet