• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Per Bolund, finansmarknads- och konsumentminister. Foto: TT

Fondsparare ska få information om klimatpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Finansmarknadsminister Per Bolund lovar nu att fondsparare skall få mer och bättre informationen vilken klimatpåverkan olika fonder har.

– Det är viktigt konsumentinformation, vi kommer se över hur detta bäst kan uppnås, säger han till SVT.

Igår krävde Fjärde AP-fondens VD Mats Andersson i SVT att det skulle bli lag på att fonder skall redovisa sin klimatpåverkan. Han ser som en stor risk i dagens finansmarknad att företag med stor klimatpåverkan, till exempel olje- och kolföretag, skall minska dramatiskt i värde.

Den nye finansmarknads- och konsumentministern, miljöpartisten Per Bolund, är inne på samma linje.

– Det finns risker med att sitta kvar i fossilberoendet. När det kommer internationella beslut om klimatanpassning, så kommer dessa tillgångar sjunka i värde, säger Per Bolund.

Behövs bättre information

Nu lovar ministern att regeringen skall sätta igång ett arbete med att förbättra konsumentinformationen om fonder och finansiellt sparande. Om det blir en lag om klimatmärkning tycker han är för tidigt att precisera, han vill först utreda vilka möjliga alternativ som finns. Men inriktningen är klar.

– Det behövs bättre information till fondspararna, det är en viktig konsumentfråga. Dessutom tror jag det ger en självsanerande effekt i fondbranschen. Ingen vill ha de fonder som har störst klimatpåverkan, säger Bolund.

Nerskrivningar i Tyskland

Att det finns risker med fossilenergi visades tydligt igår vid Vattenfalls kvartalsrapport, där man skrivit ned värdet på företagets fossilenergitillgångar i Tyskland med 8 miljarder.

Flera av de statliga Ap-fonder som tar hand om våra blivande pensioner har redan tagit egna initiativ på området. Fjärde AP-fonden har kastat ut de företag i varje bransch som har största koldioxidutsläpp. Därmed har man minskat sin klimatpåverkan med 50 procent.

Klimatmärkt innehav

Andra AP-fonden har sålt av ett antal av de största kol- och oljeföretagen. Tredje AP-fonden berättade i veckan att man klimatmärkt sitt innehav, där man menar att de företag som finns i portföljen har 27 procent lägre klimatutsläpp än företag i ett motsvarande branschindex.

Finansmarknadsministern tycker detta är bra initiativ.

– Det utmärkt att man aktivt minskar sitt beroende av fossilenergi, det är bra för miljön, men också för att det finns allt större risker ekonomiskt med fossilenergi, säger Per Bolund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.