TV: Linda Kvickströms son William tog sitt liv endast 15 år gammal. I SVT.s nya serie 30 liv i veckan berättar hon om sorgen. Foto: SVT Legal / Sveriges Television

Lindas son tog sitt liv: ”I dag är sorgen djupare”

Uppdaterad
Publicerad

Att förlora sitt barn är varje förälders värsta mardröm. För Linda Kvickström blev mardrömmen verklighet när hennes son William tog sitt liv endast 15 år gammal. Nu berättar hon om känslorna och livet efter William.

Under puberteten förvandlades Lindas Kvickströms son William och hon beskriver hur han blev allt mer inbunden. Vändningen skedde samtidigt som William utåt gav sken av att vara lycklig. Veckorna innan han tog sitt liv berättade William för Linda att det var rörigt i hans huvud och om de känslor han brottades med.

Tre år har nu passerat sedan den dagen som förändrade familjen Kvickströms liv för all framtid och trots att självmord ofta kopplas ihop med skam och skuld har Linda valt att berätta sin historia.

Serie om självmord

 – Vi skäms inte för att han tog sitt liv. Jag tänker att William gjorde det för att rädda sig själv – han förstod inte vilka konsekvenser det skulle få. Därför tänker vi att William var sjuk och att han inte orkade längre och att han kände att han måste få vila, säger Linda.  

LÄS MER: De gör TV om självmord

Linda Kvickström medverkar i SVT:s nya serie ”30 liv i veckan”, som kretsar kring självmord och de som blir kvar efter att en anhörig lämnat jordelivet.

Känslig tid i livet

I samband med seriestarten gästade Linda Kvickström Gomorron Sverige tillsammans med Ullakarin Nyberg, ordförande i svensk psykiatrisk förening.  

Just tonåren är en brytpunkt i livet och på kort tid tar man steget från en trygg tillvaro som barn till en främmande tillvaro som vuxen.  

– Tonåren innebär många växlingar och man förändras, men det mesta växer bort. Försök att reagera på en oväntad förändring och håll igång samtalet och våga fråga, säger Ullkarin Nyberg. 

LÄS MER: Därför gjordes tv-serien 30 liv i veckan

Våga prata om det

Ullakarin Nyberg menar att det i många familjer finns en rädsla för att tala om depressioner, nedstämdhet och andra typer av psykisk ohälsa. En vanlig missuppfattning är att det blir värre att prata om det som känns jobbigt.

– Tystnaden kan bli farlig, säger hon. 

”Alltid i våra tankar”

Linda Kvickström och hennes familj bodde tidigare i Jokkmokk i Norrbotten, men en tid efter Williams död valde familjen att flytta till Stockholm. Hon säger att sorgen aldrig läker, men att den med tiden tar sig andra uttryck.  

– Första tiden är man i sådan chock, men vi försökte göra livet så bra som möjligt och jag bestämde mig tidigt för att försöka leva livet fullt ut. I dag är sorgen djupare. För varje dag som går kommer vi längre ifrån William och det gör ont i hjärtat.  

En viktigt del av familjens sorgearbete är att bära med sig Williams minne i vardagen och han levandegörs genom att familjen pratar om honom eller lyssnar på musik som han gillade.  

– Han finns alltid med i våra tankar.

Hit kan du ringa om du har tankar eller frågor om självmord:

* Nationella Hjälplinjen. Alla dagar kl 13-21, telefon 020-22 00 60.

* Bris – Barnens rätt i samhället. Måndag-fredag kl 15-21, lördag-söndag kl 15-18. Telefon 116 111.

* Jourhavande medmänniska. Alla dagar kl 21-06. Telefon 08-702 16 80.

* Jourhavande präst. Alla dagar kl 21-06. Nås via 112.

* Mind Självmordslinjen. Chatt och telefon dygnet runt. Tjänsten bemannas av volontärer som ger medmänskligt stöd. Telefon 90101.

* SPES Riksförbundet för Suicid Prevention och efterlevandes Stöd – telefonjour är öppen varje kväll mellan klockan 19.00 och 22.00. Tel: 08-34 58 73.

Fakta om självmord

* Sedan 1980 har självmordstalet i Sverige sjunkit för samtliga åldersgrupper utom bland unga i åldern 15-24 år. Självmordsrisken ökar även bland äldre män över 80 år.

* 2015 begick 1554 personer självmord i Sverige. Det är cirka 30 liv i veckan. Av de som tar sitt liv är cirka 70 procent män och 30 procent kvinnor. Bland män 15-44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken.

* Forskning visar att det inte är farligt att prata om självmord. Genom att fråga, prata, berätta om andra lösningar och slussa vidare till hjälp kan du bidra till att förhindra att någon tar sitt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serie om självmord

Mer i ämnet