Kaffefilter kan innehålla halter av bly. Foto: TT

Oroväckande mycket bly i flera svenska kaffefilter

Uppdaterad
Publicerad

Råd & Rön har testat 15 av Sveriges vanligaste kaffefilter. I nio av dem har man hittat oroväckande höga halter av bly och endast ett filter klarade sig helt från upptäckbara halter.

För många människor är en kopp kaffe heligt och svenskar dricker näst mest kaffe i världen, efter Finland. De flesta brygger sitt eget kaffe som kräver ett kaffefilter och Råd & Rön har kartlagt och testat 15 av våra vanligaste kaffefilter.

För att testa mängden bly i kaffefiltren klipptes de ner och lades i ett vattenbad där ämnena fick laka ur. Sedan mättes halterna i vätskan. Råd & Rön jämförde sedan med det gränsvärde som finns för dricksvatten, vilket är tio mikrogram per liter. I 9 av 15 kaffefilter hittade man då halter av bly som översteg detta.

– Det här är inte några akuta nivåer, men i och med att vi måste minska mängden bly vi får i oss via maten bör kaffefilter bidra med så lite som möjligt, säger Salomon Sand, riskvärderare på Livsmedelsverket till tidningen.

”Startat en utredning”

I testet var det endast ett kaffefilter, från Lidl, som man inte hittade några detekterbara nivåer. De högsta halterna hade Coop Extra.

”Vi har startat en utredning med leverantören. De tester som regelbundet görs hos leverantören stämmer inte överens med resultaten från R&R, utan visar att halterna ligger inom de angivna gränserna”, skriver Helena Kilström Esscher, chef för press- och medierelationer på Coop, i ett mejl till Råd & Rön.

Även Axfoods filter innehöll höga halter bly.

”De nivåer av bly ni redovisar är högre än de bör vara, men de överensstämmer alltså inte med de testresultat som vår underleverantör sett i genomförda tester”, skriver Magnus Törnblom, testchef på Axfood i ett mejl.

Därför är bly skadligt

Bly finns överallt omkring oss i luft, mark och vatten. Men tack vare att vi numera använder blyfri bensin har mängderna i miljön minskat. I stället är det främst via mat och vatten vi kan få i oss bly.

Mest får vi i oss det från viltkött, skaldjur, spannmål, rotfrukter och mejerivaror. Mängden bly i dessa livsmedel är låg, men eftersom vi äter mycket av dem står de för en stor del av det bly vi får i oss. Vi kan också få i oss bly från dricksvattnet.

Foster och små barn är känsligast för bly, eftersom hjärnan och nervsystemet utvecklas under den perioden. De hälsorisker man kan se är fördröjd utveckling, lägre IQ och beteendestörningar. Även om man som vuxen utsätts för mycket bly under många år kan det skada nervsystemet.

Akut blyförgiftning kan uppstå om man utsätts för mycket höga blyhalter under en kort period. Det ger diffusa symtom som trötthet, förstoppning och dålig aptit. Bly skadar de röda blodkropparna och det kan leda till blodbrist.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.