För mycket godis – för lite näring

Uppdaterad
Publicerad

-Godis är trevligt, men den som äter för mycket riskerar att inte få i sig tillräckligt med näringsämnen. Det säger Annica Sohlström, chef för nutritionistavdelningen på Livsmedelsverket.

Problemet när man äter mycket godis är att man inte fyller sitt kaloribehov med nyttiga livsmedel och att man dessutom ökar risken för övervikt och fetma, menar Sohlström. För att befolkningen ska må bättre uppmanar Livsmedelsverket, på sin hemsida, svenskarna att äta hälften så mycket godis, glass, snacks och bakverk som i dag.

-25 procent av kalorierna vi äter kommer från de här livsmedlen. Om 10 till 15 procent kommer från sötsaker det blir det en bättre sammansättning på maten och vi får i oss fler näringsämnen. En stillastittande kvinna behöver få i sig 2000 kalorier per dag och om hon då får 500 kalorier från sötsaker så finns det mindre utrymme att fylla med frukt, grönt och annat som hon behöver, säger Annica Sohlström

Så hur mycket godis är rimligt att äta?

-Om man i övrigt följer kostråden så är 10-15 procent rimligt, det är ungefär 50 gram godis per dag. Men väljer man dessa 50 gram godis så kan man inte också välja att äta bulle, chips eller läsk, säger Annica Sohlström.

Hon menar att tillgängligheten på godis har stor inverkan på att vi nu äter mest i världen och tycker att vi behöver lockas att äta annat, exempelvis frukt, grönt och bra mellanmål.

-Är man på konferens och det står fruktskålar framme så äter vi ju frukt, men om man i stället ställer fram godis så äter vi det. Vi kallar det inte för ett godisberoende utan ett sug och den här ovanan kan vara svår att komma i från.

Men är godisätande bara av ondo?

-Nej det är både gott och trevligt så jag tycker inte att man ska sluta helt. Man ska unna sig sötsaker men mängderna godis har i dag spårat ur och det handlar ofta om enorma volymer.

Tove Hanell

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.