Två personer skrattar och rör sig

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Morgonstudions programledare testa nudlarna som under en period förbjöds i Danmark för att de var för starka. Foto: SVT

Förbjudna Tiktok-nudlar börjar säljas igen i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

I juni förbjöd Livsmedelsverket i Danmark superstarka snabbnudlar. Detta efter att ungdomar utmanat varandra i ”challenges” på Tiktok.

Nu tillåts flera av nudlelsorterna igen, rapporterar DR.

Två av de tre förbjudna produkterna tillåts i hyllorna igen. Det har det danska Livsmedelsverket kommit fram till efter att ha genomfört mer omfattande analyser av produkterna.

Den tredje produkten ”Samyang Buldak 3 x Spicy Hot Chicken” anses dock fortfarande vara så stark att den är skadlig för hälsan och är därmed fortsatt förbjuden, skriver DR.

Det är innehållet av kapsaicin, det starka ämnet i chilin, som man mätt. För mycket kapsaicin kan påverka hälsan.

– Det interagerar med en receptor som finns i munnen och näsan. Det är egentligen en receptor som reagerar på värme, så kapsaicin lurar kroppen att känna att det finns värme utan att det gör det, har Janina Seubert, forskare i näringsneurovetenskap vid Karolinska institutet, sagt i Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.