– Jag skulle säga att antalet kvinnor i kriminella nätverk blivit fler de senaste åren, säger Magnus Mowitz, tf chef för underrättelsesektionen vid Polisregion Stockholm.
Nu finns omkring ett 50-tal tjejer i den kartläggning som underrättelsesektionen på Polisregion Stockholm gör av grov organiserad brottslighet, bland annat så kallade gatugäng, det är mer än en fördubbling på bara ett par år.
Kvinnorna har dessutom en betydligt mer drivande roll än man sett tidigare.
Tar en egen självständig roll
– Från att tidigare ha sett en passiv flickvän ser vi i dag en aktiv medgärningsman som tar en egen självständig roll för att nå makt status och egen ekonomisk vinning.
Det är bland annat när polisen kunnat läsa den tidigare krypterade kommunikationen mellan gängkriminella i appen encrochat – som man fått upp ögonen för den här utvecklingen.
Kvinnor är nu med och organiserar och planerar på ett sätt man inte sett tidigare. De är fullvärdiga medlemmar och kan representera nätverket. De sysslar aktivt med narkotikahantering, transporter, att ta hyrbilar och penningtvätt, enligt polisens underrättelseinformation.
– Det handlar även om riskminimering – eftersom polisens verksamhet historiskt inte riktats mot kvinnor, säger Magnus Mowitz.
Den del där kvinnorna inte verkar så aktiva är den grövsta våldsbrottsligheten:
– Skjutningar och sprängningar – där vi inte ser att kvinnor tagit en så aktiv roll.
Får medhåll av experter och avhoppare
Och bilden att allt fler tjejer lockas in i en gängkriminell livsstil delas av både experter och tidigare kriminella vi varit i kontakt med.
“Annika” har varit en del av grov organiserad brottslighet i över 20 år:
– Det finns faktiskt gatugäng där kvinnor har en mer betydande roll. Just att de faktiskt slåss och att de levererar ett våldskapital.
Se mer om de gängkriminella kvinnorna i Veckans Brott i SVT 1 tisdag klockan 21.30 eller på SVT Play.