• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”Det är ju logiskt. Ska en kille i Adidaskostym och Gucci-keps gå med tre kilo kokain eller ska en uppklädd tjej ha kokainet i sin Louis Vuitton-väska?”, säger Peter Svensson på Passus. Bilden är från en misstänkt gängskjutning i Borlänge. Foto: Jens L'Estrade/TT

Få kvinnliga avhoppare från de kriminella gängen: ”Är lika delaktiga i morden”

Publicerad

De gömmer både narkotika och vapen – och deras roll i de kriminella nätverken blir allt viktigare enligt experterna. Trots det är det få som talar om gängkvinnorna, och det är få som vill hoppa av.

– De trycker inte på avtryckaren och skjuter, men de är lika delaktiga i morden som sker, säger Peter Svensson på avhopparverksamheten Passus.

En tvingades både byta dialekt och betala 650 000 kronor till sina forna ”bröder”. Andra har tvingats lära sig allt från hur man bokar tvättstuga och använder en spis till hur man slutar att prata ”förortssvenska”.

Berättelserna kommer från män som fått hjälp av Fryshusets avhopparverksamhet Passus. För de är oftast män: av 43 personer som passerat systemet finns bara en kvinna. Detta trots att kvinnor i dag tar allt större plats i de kriminella gängen, något som bland annat bekräftats av forskningsrapporter.

”Har en otroligt stor roll”

Peter Svensson, verksamhetsansvarig för Passus och tidigare ledande medlem i Brödraskapet Wolfpack, är en av dem som vill varna för utvecklingen.

– Vi pratar inte om kvinnornas roll i de kriminella gängen. Jag upplever att det är någonting vi glömmer, samtidigt som vi får indikationer på att kvinnornas kriminalitet i gängen ökar, säger han och fortsätter:

– De syns inte men har en otroligt stor roll.

Hur ska samhället nå kvinnor som befinner sig i kriminella miljöer, behövs det speciella insatser?

– En svårighet är att kvinnor aldrig identifierar sig som en i gänget, oavsett om de är med i Hells Angels, Bandidos eller något av de kriminella nätverken. De är aldrig en del av gänget och står alltid längst ner i hierarkin, men samtidigt blir allt – det kriminella tankemönstret – normaliserat för dem.

Ofta kan det handla om att gömma narkotika eller vapen.

– Kvinnorna är aldrig en del av nätverket men de utför arbete åt nätverket. Och det är ju logiskt. Ska en kille i Adidaskostym och Gucci-keps gå med tre kilo kokain eller ska en uppklädd tjej ha kokainet i sin Louis Vuitton-väska? Vem är risken störst att de stoppar?

”Har ofta varit utsatta för sexuellt våld”

Enligt Peter Svensson ser normaliseringen av brottsligheten likadan ut oavsett kön.

– Det som skiljer är att kvinnorna ofta har varit utsatta för sexuellt våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.