Företag tvingas säga upp anställda när stödåtgärder dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har förlängt sina stödåtgärder för att företag ska klara pandemin och slippa säga upp personal. Men utbetalningar sker ibland flera månader i efterhand.

– Vi har fått lägga fler varsel och fått avsluta fler anställningar, säger Mikael Sköldmark, delägare i matkedjan Panini.

Liksom många andra företagare då fick Mikael Sköldmarks företag permittera personal efter pandemins utbrott och sökte stöd för korttidspermittering.

– Vi måste ligga ute med löner i upp till sex månader. Det skapar enorm osäkerhet, säger Mikael Sköldmark.

Coronapandemin

– I våras tog det ett par veckor från presskonferens till utbetalda stöd, nu tar det månader. Det finns inte den tiden att vänta, säger Jan -Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv.

”Svårt uppdrag”

Tillväxtverket som har hand om korttidsstöden har fått in drygt 90 000 ansökningar. Målet är att handlägga ärenden inom fem veckor men i dagsläget tar det upp till fem månader. Under 2020 har myndigheten kunnat göra en preliminär utbetalning för de första tre månaderna innan man börjar med mer resurskrävande kontroller. 2021 har stöden försetts med högre krav på kontroll redan från början. Det, uppger myndigheten, kan göra att väntetiderna blir längre.

– Det är ett svårt uppdrag. Vi hade tre veckor på oss när vi startade och vi har fått köra tåget och lägga rälsen parallellt tyvärr, säger Laura Brandell Tham, biträdande avdelningschef på Tillväxtverket.

Drygt 46 000 företagare har sökt omställningsstöd hos Skatteverket. Det som riktar sig företag som tappat en betydande del av sin omsättning och ska täcka fasta kostnader.

Ingen kö hos Skatteverket

Trots att det inte finns någon kö hos Skatteverket kan månader passera mellan perioden ansökan avser och utbetalningen. Det beror enligt myndigheten på att de aviserade åtgärderna måste processas till gällande lagstiftning innan ansökan öppnar.

– Vi är beredda men innan beslut fattats i riksdagen så får vi ju inte göra någonting och det gör vi inte heller, säger Eva Bodén, verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet