Studien genomfördes av den ansvarige forskaren Åke Lundkvist, professor i virologi, och hans kollega Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar, båda verksamma vid Uppsala universitet.
Forskarna tog blodprover för antikroppstesning hos mer än 450 vänner och bekanta för att kunna studera spridningen av coronaviruset.
Proverna ska ha tagits i en samlingslokal i en bostadsrättsförening i Stockholm och enligt Överklagandenämden för etikprövning fanns inget etiskt tillstånd för studien.
Stred mot etikprövningslagen
Överklagandenämnden för etikprövning åtalsanmälde studien efter att man kommit fram till att den stred mot etikprövningslagen. Forskarna har uppgett att det inte fanns någon avsikt att publicera resultaten vetenskapligt, men en sammanställning fick dock stor uppmärksamhet i medier.
– Det är förhållandet att det ska tas ett blodprov som gör att det behövs ett tillstånd. Det har gjorts en ansökan efter själva blodprovstagningarna vad jag förstår, säger chefsåklagare Micael Dahlberg till Läkartidningen.
Om forskarna döms kan påföljden bli böter eller fängelse i högst två år. Studien togs fram av en större grupp forskare vid Uppsala universitet – under ledning av Lundkvist och Olsen.
– Jag har gjort min del i det hela i god tro. Det vi kände när vi gjorde det här – var att det fanns ett värde och ett behov vid den tiden. Jag hoppas att det sätts in i det perspektivet. I övrigt har jag inga mer kommentarer, säger en av forskarna som deltagit i studien till SVT Uppsala.
Både Lundkvist och Olsen ingår i den gupp av forskare som ofta kritiserat Folkhälsomyndighetens strategi. Tidigare har Sven Britton, professor emeritus i infektionssjukdomar, stöttat antikroppsstudien och i en debattartikel i Svenska Dagbladet skrivit att forskarna är värda beröm, inte åtal.
SVT Nyheter söker Åke Lundkvist och Björn Olsen