“Trots den mediala och politiska uppmärksamhet som detta ärende fått väljer jag ändå att lämna följande information utifrån min roll som statstjänsteman.”
Så inleder Hjalmarsson det brev han skickat till Konstitutionsutskottets ledamöter, som Expressen var först att skriva om.
I brevet, som även SVT Nyheter har tagit del av, fortsätter Hjalmarsson med att förklara att han under de drygt 20 åren på myndigheten har haft förtroendet att delta i flertalet “formella” möten med socialdepartementets politiska ledning, samt i nästan samtliga möten under Ann-Marie Begler.
“Vid de möten som jag deltagit i under generaldirektör Ann-Marie Beglers tid har inte jag uppfattat någon annan typ av dialog än den som förekommit vid tidigare och senare motsvarande möten. Vid ett möte gemensamt med Arbetsförmedlingen, under första kvartalet 2018, framkom dock kritik, men som jag uppfattade det mot båda myndigheterna.”
Hjalmarsson menar alltså att han under dessa möten inte har hört någon särskild kritik riktas specifikt mot Begler och hennes arbete som generaldirektör.
Hjalmarsson tillägger dock att han är medveten om att även andra möten förekommer mellan generaldirektörerna och den politiska ledningen där han själv inte har deltagit.
Ord står mot ord
Det var i april 2018 som regeringen sparkade Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. Enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) hade regeringen under lång tid varit missnöjd med hur Ann-Marie Begler skötte sitt uppdrag. Man hävdade också att generaldirektören lämnat sin post frivilligt, en uppgift som går tvärtemot Ann-Marie Beglers version av vad som skett.
I början av april inledde Konstitutionsutskottet, KU, en granskning av ärendet och i samband med detta har flera tjänstemän riktat skarp kritik mot Annika Strandhäll, som man hävdar har ljugit flera gånger. Moderaterna har lämnat in en misstroendeförklaring mot Strandhäll, som KD, SD och L ställer sig bakom.
Hjalmarssons brev i helhet
Till Konstitutionsutskottets ledamöter,
Konstitutionsutskottet, KU, behandlar för närvarande en anmälan mot Statsrådet Strandhäll avseende hennes åtgärder i samband med att generaldirektören Ann-Marie Begler överfördes från sitt uppdrag som chef för Försäkringskassan till en nyinrättad motsvarande tjänst i Regeringskansliet.
Trots den mediala och politiska uppmärksamhet som detta ärende fått väljer jag ändå att lämna följande information utifrån min roll som statstjänsteman.
Jag har haft förmånen att arbeta inom socialförsäkringsadministrationen i drygt 20 år. Under de senaste fem tjänstgörande generaldirektörerna har jag haft deras förtroende att delta i flertalet ”formella” möten med socialdepartementets politiska ledning. Under generaldirektören Ann-Marie Begler deltog jag vid nästan samtliga.
Vid de möten som jag deltagit i under generaldirektör Ann-Marie Beglers tid har inte jag uppfattat någon annan typ av dialog än den som förekommit vid tidigare och senare motsvarande möten. Vid ett möte gemensamt med Arbetsförmedlingen, under första kvartalet 2018, framkom dock kritik, men som jag uppfattade det mot båda myndigheterna. Det bör dock nämnas att jag är medveten om att andra möten förekommer mellan generaldirektörerna och den politiska ledningen.
En annan omständighet som framkommit är att myndigheten fått ett antal uppdrag med ”styrsignaler” som inte uppmärksammats. Vad jag vet har myndigheten svarat på samtliga uppdrag. Någon återkoppling på de åtgärder och utmaningar som redovisats i svaren har mig veterligen inte skett, annat än i något enstaka fall, och då i form av förtydligande från myndighetens sida.
Jag vill poängtera att det är min åsikt att Regeringen bör och ska ta ansvar för vem som skall leda myndigheten.
Med vänlig hälsning
Sture Hjalmarsson