Enligt siffror från Försäkringskassan har ökningen av bettskenor i alla ålderskategorier ökat markant sedan 2009. Foto: Anders Wiklund/TT

Stor ökning av bettskenor

Uppdaterad
Publicerad

Enligt siffror från Försäkringskassan har ökningen av bettskenor i nästan alla ålderskategorier ökat markant sedan 2009.

Något som övertandläkaren Anna Appelgren, delvis tror beror på ökad stress i samhället.

– Medan vissa får magbesvär får andra i stället käk- och huvudvärksbesvär, säger hon.

För Katarina Grette blev införskaffandet av en bettskena lösningen, då hon under nätterna spänner käkarna så pass mycket att både huvud- och öronvärk uppstår.

Innan jag hade bettskena så kunde inte jag gapa. Jag kunde inte äta äpple eller morot för att det gjorde så ont. Det värkte hela tiden, säger hon.

55 000 bettskenor skrevs ut 2017

Det är många som får besvär för att de pressar och spänner käkarna, och allt fler behandlas med bettskena. Enligt siffror från Försäkringskassan skrevs det förra året ut över 55 000 bettskenor, vilket är en ökning med nästan 24 procent jämfört med 2009.

Uppgången är tydlig för nästan alla ålderskategorier och enligt, Anna Appelgren, övertandläkare vid Eastmaninstitutet, beror ökningen delvis på stress.

Överhuvudtaget så ställs det mer krav på att prestera så mycket som möjligt. Den stressen tar vägen någonstans. Medan vissa får magbesvär får andra i stället käk- och huvudvärksbesvär, säger Anna Appelgren.

”Ökningen beror delvis på stress”

Malin Ernberg är professor i ortodontologi och även hon tror att utvecklingen delvis beror på mer stress i samhället, men även på en ökad medvetenhet. Och att ordinationen av bettskenor ökar ser hon som något positivt.

– Jag tycker att det är väldigt bra. Det är en stor underbehandling och det vet vi genom de studier som tidigare har gjorts. Vi som jobbar med tandläkarstudenter har försökt se till att de tidigt fångar upp de här besvären hos patienterna, säger hon i Aktuellt.

Samtidigt är bettskenor rätt dyra, kan det kanske snarare vara så att det bara finns ett vinstintresse här från klinikerna?

– Nej, det tror jag absolut inte. Jag tror att tandläkarna gör det här på indikation att patienterna verkligen behöver det, säger Malin Ernberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.