Strider har förekommit nära reaktor 4 i Tjernobyl, som innesluts av en sarkofag. Skulle den skadas kan det innebära problem i närområdet, men riskerna för svensk del är små, framhåller Strålsäkerhetsmyndigheten. Foto: Efrem Lukatsky/TT

Försäljning av jodtabletter ökar: ”Finns ingen anledning att ta dem”

Uppdaterad
Publicerad

Försäljningen av jodtabletter har ökat kraftigt, enligt nätapoteket Apotea. Liknande produkter är slutsålda även hos andra apotek.

Men det finns ingen anledning för personer i Sverige att ta jodtabletter, framhåller Strålsäkerhetsmyndigheten.

Försäljningen har ökat ”från noll till hundra” sedan kriget i Ukraina utbröt, uppger Apoteas vd Per Svärdson för Sydsvenskan.

– Allt sålde slut på en gång. Våra inköpare har hört av sig till medicinbolagen för att komplettera, men allt är slut där också, säger han till tidningen.

Kriget i Ukraina

Det finns dock inga skäl att ta jodtabletter kopplat till händelser i Ukraina.

– Det finns ingen anledning att ta jodtabletter i Sverige utifrån det, säger Peder Kock, utredare vid Strålsäkerhetsmyndigheten.

Minskar cancerrisk vid olycka

Utsläpp av radioaktivt jod sker vid kärnkraftsolyckor. Med jodtabletter kan man då blockera det radioaktiva jodet, och på så vis minska risken för sköldkörtelcancer. Jodtabletter delas redan ut till alla som bor nära ett kärnkraftverk.

Något som väckt oro för radioaktiva utsläpp är det faktum att det nedlagda kärnkraftverket Tjernobyl ligger vid den ukrainsk-belarusiska gränsen. Men eftersom reaktorerna inte längre är aktiva finns ingen risk för att radioaktivt jod släpps ut.

– Vi vill betona att den sista reaktorn stängde för över 20 år sedan, säger Peder Kock.

Liten risk för Sverige

Vid kärnkraftverket finns också reaktor 4, där den stora kärnkraftolyckan inträffade 1986. Den är nu innesluten i en gigantisk sarkofag. Skulle sarkofagen skadas finns det risk för att radioaktivt avfall läcker ut.

– I den direkta omgivningen kan det definitivt uppstå problem. Men i Sverige är de möjliga konsekvenserna på en helt annan nivå, konstaterar Peder Kock.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet