Under pandemin har försäljningen av D-vitamin skjutit i höjden. Men preparatet är långt ifrån ofarligt. Foto: Mark Lennihan/AP/TT

Försäljningen av D-vitamin ökar i coronakrisen: ”Överdosering kan vara livsfarligt”

Uppdaterad
Publicerad

Under pandemin har försäljningen av D-vitamin skjutit i höjden. Men preparatet är långt ifrån ofarligt.

– Det går att överdosera och konsekvenserna kan vara livshotande, säger Linda Myllymäki, överläkare i anestesi och intensivvård vid Giftinformationscentralen.

Munskydd och handsprit har sålt slut, och hamstringen av läkemedel ledde till nya regler på apoteken. I Postnords nya e-handelsbarometer svarade 15 procent av konsumenterna att de köper mer hälsoprodukter och apoteksvaror under coronakrisen än normalt.

Men det är inte bara medicin och handsprit som går åt – apotek och hälsokostkedjor märker en tydligt ökad försäljning av D-vitamin.

”Folk googlar”

Gunnel Åkerman, vd på hälsokostkedjan Life, kunde se en boost i vitaminförsäljningen efter att flera artiklar om kopplingar mellan D-vitamin och corona hade publicerats.

– D-vitamin ligger alltid i topp under vintern, men vi kunde se att det ökade efter artiklarna. Folk googlar fram själva och tänker ”oj, det här kan vara bra”, säger hon till SVT.

Apoteket har också märkt av det ökade trycket:

– Försäljningen av D-vitamin har varit betydligt högre än normalt. Det har kommit några preliminära studier om D-vitamin och i samband med medierapporteringen märker vi att försäljningen ökar och även att många kunder har frågor, säger företagets pressansvarige Magnus Frisk.

”Vi får frågor”

Diskussionen om huruvida D-vitaminnivåer har något med corona att göra har pågått i flera svenska och utländska medier. När SVT ringer Giftinformationscentralen för att fråga om hur stora doser man får ta gör överläkare Linda Myllymäki klart att det inte finns några bevis kring D-vitamin och corona som hon kan tycka något om:

– Vi rekommenderar doser enligt Livsmedelsverket, och vi vill att man följer det dagliga rekommenderade intaget, säger hon.

– Vi får frågor om D-vitamin, och det vanliga är att av misstag överdosera en gång. Det är mindre farligt. Men överdoserar du i flera dagar, veckor eller månader är det absolut förenligt med risk.

Kan få njursvikt

Myllymäki understryker att D-vitamin inte är ett ofarligt preparat, och att överdoseringar förekommer.

– Man kan få en ökad kalciumhalt i blodet. Det kan ge allt från magbesvär till trötthet, huvudvärk och yrsel. Man kan bli muskelsvag, förvirrad och få kramper och bli medvetslös. Man kan även få riktigt allvarliga hjärtrytmrubbningar och utveckla njursvikt.

– Allt beror på hur mycket du tar och hur gammal du är, och är du osäker ringer du oss. Då gör vi en värdering.

D-vitamin: Så mycket får du äta

• Barn och vuxna under 75 år har ett rekommenderat dagligt intag på 10 mikrogram.

• Vuxna över 75 år, eller som har en låg solexponering, har ett rekommenderat dagligt intag på 20 mikrogram.

Rekommendationerna avser det totala intaget.

Under sommarhalvåret är solbestrålning på huden den viktigaste källan. För att bilda D-vitamin motsvarande ett dagligt intag av 5-10 mikrogram från mat räcker det i juni och juli att vara ute barärmad upp till en kvart två till tre gånger i veckan.

Vitaminet lagras i kroppen och det som har bildats av solen kan täcka en del av behovet under vinterhalvåret.

Källa Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.