Känslomässig utmattning, minnesstörningar och sömnproblem. Att bli utbränd påverkar hela den drabbades liv.
– Man tappar gnistan och orken, men det går inte att jämföra med vanlig, fysisk trötthet, säger Eva Ericson-Lidman, lektor vid institutionen för omvårdnad vid Umeå universitet, som skrivit en avhandling om utbrändhet på arbetsplatsen.
Symtom snappas upp
Det finns många symtom som omgivningen ofta snappar upp, när någon är på väg att hamna i utbrändhet. Det liknar det som Jimmie Åkesson skriver i sitt öppna brev: ”Det känns inte riktigt så bra som det borde göra efter en sådan succé. Tvärtom, jag mår dåligt. Människor i min omgivning har noterat det sedan länge, sagt det till mig, och även om jag egentligen vetat att de haft rätt, har jag inte kunnat tillåta mig själv att lyssna på det örat”
För utbrändhet kommer sällan som en blixt från klar himmel.
– Men den som drabbas vill ofta inte lyssna på sina oroade vänner och kollegor, säger Eva Ericson-Lidman.
Allvarligt tillstånd
Ericson-Lidman menar att utbrändhet är ett mycket allvarligt tillstånd, och att behandlingstiden för många tenderar att bli lång.
– Det kan bli ett kroniskt tillstånd, om man inte tar tag i sina problem snabbt. Behandlingen kan ske med hjälp av antidepressiva läkemedel, stresshantering eller ibland enkla saker som att röra sig i naturen för att hitta ett lugn, säger Eva Ericson-Lidman till SVT.
Det är individuellt hur lång tid rehabiliteringen tar, och vilken metod som fungerar bäst. När personen känner sig redo, är arbetsträning ett bra steg att ta för att komma tillbaka till arbetsmarknaden.
– Det går att bli 100 procent frisk igen, men det måste få ta sin tid, konstaterar Eva Ericson-Lidman.
Fakta: Utmattningssyndrom
- Utmattningssyndrom innebär att man har flera olika fysiska och psykiska symtom som man kan få efter långvarig stress eller påfrestningar.
- Själva insjuknandet kommer ofta smygande, men kan ibland vara dramatiskt om en person går in i väggen. Till exempel kan man plötsligt få svårt att orientera sig och att göra vanliga saker som att till exempel låsa upp en dörr.
- Om man får diagnosen utmattningssyndrom har man haft en eller flera påfrestningar under minst ett halvår. Stressen har gjort att man har fått flera symtom som har pågått under minst två veckor.
- Ett vanligt symtom är att man upplever en stor trötthet som inte går att vila bort. Andra symtom är minnesstörningar, oro och ångest, sömnproblem och hjärtklappning.