Forskarna frågade sig om det är mer effektivt att sjukvården använder sig av program, eller så kallade interventioner, som baseras på beteendevetenskapliga teorier än andra mer godtyckliga upplägg. Resultatet visar att det är lite bättre att följa beteendepsykologiska teorier. Men att alla teorier egentligen var lika dåliga.
– Jag är lite överraskad över att teorier inte hade större effekt, säger Finn Rasmussen, professor och barnläkare vid Karolinska Institutet.
Att det inte finns en tydlig effekt kan, enligt honom bero på att personal inom sjukvården både i Sverige och internationellt inte alltid använder de verktyg som finns på rätt sätt. Enligt Finn Rasmussen finns det idag ett stort behov av mer utbildning och handledning inom sjukvården.
Hur får man barnen att äta grönsaker?
Enligt Finn Rasmussen är det viktigt att föräldrar är en förebild och själva äter mycket grönsaker. Och det är viktigt att man äter det man tycker är gott och att man gör det på ett lustfyllt sätt.
– Allt som innehåller ett mått av tvång och bestraffning är dömt att misslyckas.
Och så gäller det att vara rimlig och konsekvent mot barnen.
– Det fungerar inte om det är väldigt viktigt ena dagen för att sedan inte vara viktigt alls några dagar senare.
Att få barn att äta grönsaker är ofta en kamp mellan starka viljor. En kamp som barnen ofta vinner. Livsmedelsverkets senaste undersökning från 2003 visar att svenska barn varje dag i genomsnitt bara äter drygt hälften av den mängd frukt och grönt som myndigheten rekommenderar, det vill säga 400 gram om man är under tio år och 500 gram om man är äldre.
Nyttig bukfylla
I frukt och grönsaker finns det många viktiga näringsämnen och tidigare studier visar att barn som äter mycket frukt och grönt drabbas av vällevnadssjukdomar i mindre utsträckning senare i livet.
– Det är viktigt att barn får in vanan att äta frukt och grönt tidigt i livet, säger Ulla-Kajsa Koivisto Hursti, Nutritionist på Livsmedelsverket. Dessutom mättar det magen och man blir mindre sugen på sötsaker som godis, kakor och bullar.