En extrem hetta håller just nu flera länder i Sydeuropa och Turkiet i sitt grepp och har orsakat stora skogsbränder i bland annat Grekland, Italien och Turkiet.
År 2020 slogs ett nytt värmerekord i Europa, med medeltemperaturer mer än 1,6 grader över det normala visar data från den europeiska klimatorganisationen Copernicus.
Värmeböljor vanligare
Erik Kjellström, professor i klimatologi på SMHI, menar att man kan se hur temperaturerna i Europa gradvis har stigit under de senaste 50 åren. Även de meteorologiska förutsättningarna för skogsbränder har ökat i takt med att klimatet blir torrare och varmare.
– På somrarna är det vanligare med intensiva värmeböljor. Det har slagits många temperaturrekord och det har blivit varmare i samband med de här värmeböljorna, säger han.
Effekterna av klimatförändringen ser dock olika ut beroende på vart i Europa man riktar blicken.
Sverige drabbas
Sveriges klimat har enligt Kjellström blivit varmare under alla årstider, men framförallt syns effekterna i början och slutet på vintern. När det kommer till utsatthet för torka är Sydeuropa extra drabbat.
– Men i norra Europa och Sverige har vi också sett långvariga värmeböljor på senare tid. Det är också något som vi även förväntar oss i framtiden i samband med kraftiga högtryckslägen, säger Erik Kjellström.
Han ser ett scenario där klimatförändringarna i framtiden kan få allt mer långtgående konsekvenser i Europa.
– Vi kommer att se fortsatt mer utbredda problem med värmeböljor och torka på somrarna och det kommer också att kunna bli mer kraftiga skyfall och regn när det regnar. De här problemen kommer att öka i takt med att det blir varmare, säger Erik Kjellström.