Foto: TT

Forskare: Små barn ska inte sitta med skärmar

Uppdaterad
Publicerad

Skärmtid har negativa effekter på yngre barn. Det kan bland annat försvåra inlärningen, vilket har visats i studier, skriver tio forskare på DN Debatt. De är kritiska till att Folkhälsomyndigheten inte har rekommendationer kring små barns användande av skärmar.

Forskargruppen skriver att Sverige är det enda landet i världen som har inskrivet i läroplanen att förskolebarn ska arbeta med digitala verktyg. Det beslutet togs utan medicinsk konsultation och konsekvensanalys. Artikelförfattarna ser risker med att det saknas tydliga riktlinjer för hur förskolan ska digitaliseras.

Ett barns första två år är en känslig period då hjärnans grundläggande funktioner utvecklas, skriver forskarna. Då är det svårt för barnet att översätta vad de ser på en skärm till kunskap. De yngsta lär sig bättre om de interagerar med andra människor. De finns också en koppling mellan en hög användning av digitala medier och en sämre språk­utveckling.

Världshälsoorganisationen har en rekommendation om att barn under två år inte ska använda skärmar. Norge har nyligen anslutit sig till länderna som stödjer den, skriver forskarna.

Sverige har inga rekommendationer kring begränsning av användandet av digitala medier för små barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.