• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Anita Heber är docent i kriminologi vid Stockholms universitet och förklarar varför allt fler känner sig oroade för att utsättas för brott. Foto: SVT

Kriminolog: Därför ökar rädslan för rån bland unga män

Uppdaterad
Publicerad

Våld, skjutningar och ett förändrat samtalsklimat om brott är bidragande orsaker till att unga män upplever en ökad rädsla att utsättas för personrån. Det menar Anita Heber, docent i kriminologi vid Stockholms universitet.

– När det gäller just personrån verkar det vara en högre andel unga män som utsätts för det, säger hon.

I Brå:s nationella trygghetsundersökning som presenterades på torsdagen uppger 47 procent av de tillfrågade att de känner en oro för brottsligheten i samhället. Samtidigt svarar 19 procent av unga män i åldrarna 16-19 år, det vill säga dubbelt så många jämfört med 2017, att de upplever en ökad oro för personrån.

Enligt Anita Heber, kriminolog vid Stockholms universitet, kan det finnas flera förklaringar till siffrorna. Men den troligaste orsaken, menar hon, är att det är just unga män som oftast drabbas av brotten.

– Det man har sett inom forskningen är att om det är en viss typ av brottslighet som riktas mot en särskild grupp, exempelvis sexualbrott som framför allt kvinnor utsätts för eller hatbrott mot homosexuella och minoriteter, så är det en högre andel i de grupperna som är rädda för det brottet. Och i det här fallet när det gäller just personrån verkar det vara en högre andel unga män som utsätts för det, säger Anita Heber, docent i kriminologi vid Stockholms universitet.

”Faktisk risk”

Även den senaste tidens skjutningar och gängrelaterat våld kan, enligt Anita Heber, vara bidragande orsaker till den ökade oron bland just unga män.

– När det gäller skottlossningar är det just unga män som har utsatts, unga män som skjuter och unga män som står för den typen av våldsanvändning. Även om det inte handlar om personrån har vi i samhället och debatten pratat om unga mäns utsatthet för brotten samtidigt som det finns en faktisk risk. Givetvis kan det också påverka människor och unga män att känna mer oro och rädsla, säger hon.

– Men det gäller att komma ihåg att även om de är en riskgrupp för den här typen av brott är risken att utsättas väldigt liten. Däremot kan rädslan och oron ändå vara stor.

”Okej att uttrycka att man är orolig”

Samtidigt pekar hon på ett förändrat samtalsklimat där fler vågar ge uttryck för oro att utsättas för brott.

– I fallet med personrån handlar det både om att de riskerar att utsättas för den typen av brott men också för att vi pratar om unga män som offer och våldsutövare. Det gäller även skjutningar. Men jag tror också att unga män har ett annat sätt nu för tiden att prata om brottslighet, det är mer okej att uttrycka att man är orolig och rädd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.