• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Brå: Ökad oro att utsättas för brott

Uppdaterad
Publicerad

Den upplevda otryggheten har ökat i landet, visar Brå:s nationella trygghetsundersökning som presenteras i dag. Särskilt stor är oron bland unga män att utsättas för personrån.

På torsdagen presenterade Brottsförebyggandet rådet, Brå, sin nationella trygghetsundersökning för 2020. Den visar att andelen som känner oro för brottsligheten i samhället har ökat från 43 procent till 47 procent. Det är, enligt Brå, den högsta nivån sedan mätningen startade 2006 och det är bland unga män i åldrarna 16-19 år som oron har ökat mest, från 22 till 32 procent sedan 2017. Särskilt stor är oron för personrån som har ökat från elva procent 2017 till 19 procent under perioden.

– Det är en tydlig trend att oron över brottsligheten ökat bland unga män, och personrån är den brottstyp där oron för att utsättas ökat tydligast. Det bör dock noteras att även om unga mäns oro har ökat tydligast, så är det generellt sett kvinnor som är mest oroliga, säger Maria Molin, projektledare på Brå i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen syns även en uppåtgående trend vad gäller den faktiska utsattheten för personrån där andelen unga män som säger sig ha utsatts har ökat från 2,5 procent 2016 till 5,9 procent 2019. Bland kvinnor är ökningen från 0,7 procent till 1,2 procent under samma period.

Ökat förtroende för polisen

I undersökningen framgår de även att förtroendet för polisen har ökat från 42 till 54 procentenheter och att förtroendet för rättsväsendet som helhet gått upp från 44 procent till 49 procent.

Brå:s Nationella trygghetsundersökning, som är en del av Sveriges officiella statistik, genomförs årligen och bygger på enkäter som skickas till ett urval av 200 000 personer i åldrarna 16-84 år. Av dessa har över 70 000 svarat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.