Forskaren om åldersgränsen: ”Det är absurt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige kommer efter EU-direktiv få en åldersgräns på sociala medier. Åldergränsen kan bli så hög som 16 år, och barn under åldersgränsen behöver be föräldrarna om lov för att använda sociala medier. Forskaren Elza Dunkels är kritisk till lagen. – Man har inte tagit hänsyn till barn, säger hon i Gomorron Sverige.

Åldergränser för sociala medier kommer att införas när Sverige införlivar EU:s nya dataskyddsdirektiv i svensk lag. Elza Dunkels forskar om barns och ungas internetanvändande vid Umeå universitet, och hon menar att lagen kan minska tryggheten för barn.

– En av de saker som skyddar barn från faror på internet är att de har ett bra förhållande till vuxna, att de kan berätta för någon vuxen om vad de oroar sig för. För många barn kommer det att minska i och med det här, säger hon.

Åldersgräns för sociala medier

Enligt Elza Dunkels handlar det om en felaktig analys av problemen.

– Man tänker att ett förbud är alltid bra för då försvinner saker. Och vi vet att saker försvinner inte bara automatiskt på grund av det.

Dessutom anser hon att alla barn inte har ett bra förhållande till sina föräldrar och att det då blir svårt att fråga om lov. En konsekvens kan bli att barnen döljer sina konton i sociala medier för föräldrarna.

– Jag kan faktiskt inte föreställa mig hur det här kommer att gå, men det kommer inte fungera, säger Elza Dunkels.

Inskränker barns rättigheter

Åldergräns på sociala medier är också en fråga om barns rättigheter, det menar både Elza Dunkels och journalisten Frida Boisen.

– Här pratar vi plötsligt om barn som om de inte är människor med en egen vilja, säger Elza Dunkels.

Frida Boisen är också hon starkt kritisk till åldersgränserna.

– Jag ser det som en inskränkning av barns demokratiska rättigheter. Jag trodde vi var ett land som värnade om yttrandefriheten, varför skulle barn fråntas rätten att få uttrycka sig i sociala medier?

Enligt journalisten och sociala medier-strategen är appar som Snapchat många ungas naturliga sätt att kommunicera med sina vänner. På grund av åldergränserna blir unga beroende av att ha ett gott förhållande till sina föräldrar.

– 3 av 4 tjejer i 12-15-årsåldern idag finns på Snapchat. Ska man då vara beroende av att vara kompis med sin mamma eller pappa?, säger Frida Boisen.

Efterlyser bättre verktyg för polisen

Att barn genom åldersgräns skulle skyddas från näthat och övergrepp på internet är inget som Frida Boisen tror på. Istället efterlyser hon bättre verktyg för polisen och stärkt lagstiftning.

– Vi kan inte stoppa utvecklingen. Barn vill vara här och barn ska ha rätt att få vara i sociala medier. Vi behöver se till att polisen får bättre verktyg, att vi stärker lagstiftningen för att skydda barnen. Gå efter dem som inte sköter sig istället för att gå efter barn och deras sätt att kommunicera, säger hon.

Sverige ska ta ställning till om var åldersgränserna ska hamna, EU-direktivet ger möjlighet att sätta gränserna mellan 13 och 16 år. 

– Tänk om vi sätter 16-årsgräns. Det är bisarrt. Det är ett land där man bedöms sexuellt myndig, får köra moppe och är straffmyndig vid 15 års ålder, men man ska inte få publicera en bild på Instagram, säger Frida Boisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åldersgräns för sociala medier

Mer i ämnet