Accepterat pris var mäklarbranschens försök att stävja utvecklingen med lockpriser. Men efter att marknaden åter tog fart urvattnades systemet och utgångspris är sedan länge åter standard med stora prisökningar i budgivningar som följd.
Anders Österling, forskare i nationalekonomi på Institutet för Bostads- och Urbanforskning (IBF) och Urban Lab vid Uppsala Universitet, har forskat på just lockprisernas effekter. Resultatet visar att varken slutpris eller försäljningstid påverkas. Däremot medför det i stället stora kostnader för samhället.
– Den stora kostnaden av lockpriser som jag hittar är inte att det påverkar slutpriserna för bostäderna. Det är att det tar väldigt mycket längre tid för köparna att köpa rätt bostad eftersom de blir lurade att lägga väldigt mycket tid på bostäder de inte har råd med, säger han.
En miljard per år
Enligt Anders Österling uppgår kostnaderna till över en miljard kronor per år.
– Det är i huvudsak kring tidsvärdet. Att man lägger tid som som man i stället hade kunnat lägga på att stödja kroglivet, näringslivet eller annat som är bra för ekonomin, säger han.
Det finns flera sätt att komma till rätta med fenomenet, menar Anders Österling. Bland annat skulle aktörer som Hemnet och Booli kunna ta bort utgångspriset helt i annonseringarna och i stället använda statistiskt värde på bostaden.
”Tar bort makten från mäklare”
En annan möjlighet, enligt Anders Österling, är att införa en ny fastighetsmäklarroll som sätter ett bedömt marknadsvärde utifrån prisdata och mäklarens objektsbeskrivning.
– Det man kan göra som en andra åtgärd är att man tar bort makten från mäklare att sätta utgångspriser över huvudtaget. De fastighetsmäklare som jobbar åt säljare ska inte sätta utgångspris, det är inte deras jobb att göra det, säger han.