Sillar

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så lider sillen av att trålas – forskaren Albin Gräns förklarar hur fisken påverkas. Foto: TT/SVT

Forskning: Miljarder fiskar lider av trålning

Publicerad

Sill är jul- och högtidsmat, men har du tänkt på hur den hamnar på matbordet? Ny forskning visar att sillen lider när den trålas, ofta i flera timmar, och kommer upp skadade. Danska trålfiskare vill nu ta fram bättre fiskemetoder.

– Det är brutalt, säger Albin Gräns, forskare vid SLU.

De senaste årens forskning har visat att fiskar också lider och plågas när de fångas. Varje år fångas miljarder stimfiskar som sill i stora trålar. Nu har forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet tillsammans med danska yrkesfiskare undersökt hur sillen påverkas.

– Att de stressas så kraftigt i trålen att de faktiskt dör av det är ett djurvälfärdsproblem, säger Albin Gräns, zoolog vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

– Det är oundvikligt, det kommer bli stress och en form av lidande. Problematiskt är inte ordet jag skulle använda, men det är något att bekymra sig för tycker jag, säger Claus Reedtz Sparrevohn, chefsbiolog vid Danmarks Pelagiska Producentorganisation (DPPO).

Kan ge godare fisk

Trålfiskarna i Danmark har just börjat titta på bättre metoder. Det kan vara bättre redskap, kortare tråldrag och mindre fisk i trålen. Stressade fiskar får bland annat höga halter av mjölksyra i kroppen vilket får köttet att falla isär och bli löst.

– Vi tror att man kan göra det bättre, vi tror att det är bra för djurvälfärden och för produktens kvalité, säger Claus Reedtz Sparrevohn.

Och det skulle göra att fisken smakar godare?

– Ja, det hoppas vi i slutänden, och att vi får ett bättre pris.

Stora kunskapsluckor

Men vägen till ett förbättrat fiske är lång och frågorna fortfarande många. Man vet till exempel inte efter hur lång tid fisken dör. Och är det kanske bättre att de dör i trålen för att förkorta lidandet, än att de lever länge ombord?

– Det är svårt. Jag kan inte avgöra det ännu, det är en avvägning mellan hur mycket och hur lång tids stress du har, säger Claus Reedtz Sparrevohn.

Fiskars välfärd

Nya metoder handlar om att möta nya krav från konsumenter.

Är det fler nu som bryr sig om fiskarnas välfärd?

– Ja, det tror jag att man gör. Det är ju därför vi har gett oss in i det. Vi gör det inte för att vi är djurrättsmänniskor, utan för att vi tror att vi ser en lönsamhet i det. Det är något folk kommer att efterlysa. Vi hoppas på att samarbetet med danska Djurens rätt kan leda till en form av certifiering eller ”best practice”, säger Claus Reedtz Sparrevohn.

Så gjordes sillstudien

Under två fisketurer undersöktes sillar ombord på danska trålare. Fem tråldrag genomfördes. Dragen varade mellan en och tre timmar, och fångsten var mellan 200 och 700 ton per gång. Sammanlagt undersöktes 900 fiskar av de flera miljoner som drogs upp.

Studiens primära målsättning var att hitta bra avlivningsmetoder. Men det visade sig inte vara möjligt. Dessutom kom så få fiskar upp levande att det inte var nödvändigt.

Bakom studien, som publicerats i Nature, stod Sveriges Lantbruksuniversitet, Dyrens beskyddelse och den danska fiskarföreningen DPPO, som organiserar stora trålare till havs.

DPPO har nu avslutat samarbetet med SLU med motiveringen att man istället ska fokusera på att utveckla nya redskap och fiskemetoder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.