Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur träning i naturen kan vara lättare än träning på gymmet – enligt ny forskning. Foto: Marco Nilsson/SVT

Forskning: Så mycket lättare är det att träna i vacker miljö

Uppdaterad
Publicerad

Att det känns lättare att träna om man är ute i naturen har väl många anat. Det bekräftas nu av forskare – som visar att miljön har en förvånansvärt stor påverkan på ansträngningen.

– Det var oväntat att det skulle vara så här stora effekter, säger Peter Schantz som lett studien.

Peter Schantz och hans forskningskollegor har själva undersökt cykelpendlare och dessutom tittat på tre andra studier. De visar alla att den upplevda ansträngningen blir betydligt mindre om man tränar i en vacker miljö ute i naturen än om man är inomhus på löpband eller träningscykel.

Man blir mellan 10 och 66 procent snabbare vid samma ansträngning om man tränar ute.

Foto: SVT

– Det är väldigt lönsamt att söka sig till sådana miljöer. Det här har samtidigt stora implikationer för stadsbyggnad och samhällsplanering, att man skapar fina färdvägsmiljöer för fotgängare och för cyklister, men också för träning, säger Peter Schantz, professor på GIH, Gymnastik- och Idrottshögskolan.

Studien har publicerats i tidskriften Plos One. Se mer om vad den visade i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.