Dagens förskoleklass infördes 1998 och har sedan 2018 varit obligatorisk. Förskoleklassen är sin egen skolform och inte en del av grundskolan, vilket bland annat har lett till att kvaliteten i utbildningen har varierat.
Efter en utredning om en tioårig grundskola föreslås nu att dagens förskoleklass upphör och i stället blir den nya årskurs 1 i grundskolan. Samma sak ska gälla för grundsärskolan, specialskolan och sameskolan. Syftet är att förbättra kunskapsresultaten och få en mer jämlik skola.
Undervisning utökas
– Det finns goda skäl att utifrån ett likvärdighets- och barnrättsperspektiv säkerställa att detta gäller alla elever, säger regeringens särskilda utredare Eva Durhan på en pressträff.
Utredningen föreslår att den garanterade undervisningstiden ska utökas med 534 timmar, vilket motsvarar tre timmars undervisning per skoldag i det som blir det nya årskurs 1.
Innan förslaget kan bli verklighet krävs en hel del förberedelser. I dag är hälften av personalen som arbetar i förskoleklassen förskolelärare och de kan behöva fortbildning för att i enlighet med det nya förslaget bli behöriga att undervisa sexåringar i grundskolan. Samma sak gäller för lågstadielärare som i dag undervisar i årskurs 1.
Därför föreslår utredningen bland annat att Skolverket får i uppdrag att tillsammans med lärosäten erbjuda fortbildning av lärare. 2026 föreslås den första kullen sexåringar börja i vad som blir den nya grundskolan.
”Gedigen utredning”
Utbildningsminister Anna Ekström kallar utredningens arbete för gediget.
– Jag ser fram emot att mer djupgående ta del av förslag i betänkandet. Regeringen och samarbetspartierna är överens om att vi ska återkomma till riksdagen med ett lagförslag om att införa en tioårig grundskola. Det arbetet påbörjas nu, kan man säga, men den här gedigna utredningen som vi har fått på vårt bord, säger utbildningsminister Anna Ekström (S) på pressträffen.