SVT har under onsdagen rapporterat om ett föräldranätverk som startats som en protest mot nedskärningarna inom förskolan.
När biträdande utbildningsminister Maria Arnholm (FP) gästade Aktuellt på onsdagskvällen höll hon med om att låg personaltäthet kan vara ett problem.
– Två pedagoger på 20 barn kan bara i undantagsfall vara acceptabelt, sade hon.
Tidigare i höstas avslöjade SVT att det kunde vara upp till 34 barn i en förskolegrupp – något som visar att verkligheten inte stämmer överens med officiell statistik.
Kan man utföra ett bra arbete med så stora grupper?
– Det kan man säkert inte göra. Barngrupperna ska ha en sån storlek att man garanterar hög kvalité och bra pedagogik och att man har möjlighet att anpassa förskolans verksamhet efter varje enskilt barn.
Även om det är en kommunal fråga så finns det en skollag. Där står det att storleken ska vara ”lämplig”. Det är inte särskilt tydligt.
– Nej det beror på att det ibland kan vara 10, ibland 15 och ibland 18. Och det måste vara ett ansvar för kommunala politiker att i samråd med förskolechefer och förskolelärare att bestämma över det.
Så 18 kan vara okej?
– Ja 18 kan vara okej.
Skolverket rekommenderar fem barn per vuxen och högst 15 i en grupp. Men det här är bara en rekommendation. Varför inte tydligare och hårdare?
– Skolverket som har rekommenderat det där säger att det ofta är lämpligt. Det kan vara fall där det kan vara mindre grupper och mer personal, men det kan också finnas exempel på att det kan fungera med större grupper.
– Forskningen visar att det är den typen av flexibilitet man behöver ha, samtidigt som forskningen visar att storleken på gruppen har betydelse.
Forskningen visar ju att det inte är bra med stora grupper för barn. Vad säger du till föräldrar som oroar sig över det?
– Jag säger till dem att det är jättebra att man säger ifrån och vänder sig till sina valda kommunpolitiker och visar att man inte är nöjd med den förskola som man erbjuds.