Regeringens utredare Petra Lundh överlämnade betänkandet om datalagringsdirektivet till justitieminister Morgan Johansson vid en pressträff. Foto: TT/Jessica Gow

Förslag: Polisen ska få spionera i datorer

Uppdaterad
Publicerad

Polisen ska få spana på misstänkta genom att plantera spionprogram i deras datorer och telefoner. Det föreslår regeringens utredare, som presenterade förslaget på en presskonferens i dag.

Metoden, kallad hemlig dataavläsning, är kontroversiell. Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg har tidigare varnat för att man i princip kan följa en person i realtid dygnet runt.

Men regeringens utredare Petra Lundh säger på en presskonferens:

– Vi har kommit fram till att: Ja, det finns ett starkt behov av hemlig dataavläsning.

Ministern: Vi måste hålla jämna steg

Justitieminister Morgan Johansson (S) ser ett stort behov av metoden, inte bara när det gäller terrorismbekämpning utan även bekämpning av den grova brottsligheten.

– Min uppfattning är att vi måste hålla jämna steg med tekniken och med brottsligheten. Det här är ett bra förslag. Vi remitterar det nu och siktar på en proposition under nästa år, säger han på pressträffen.

Tidsbegränsad lag på fem år

Tanken är att lagförslaget ska träda i kraft den 1 januari 2019 och lagen ska vara tidsbegränsad på fem år. Metoden får bara användas som en riktad åtgärd, till exempel mot en misstänkt persons mobiltelefon.

Även lagrade uppgifter ska få samlas in med hjälp av hemlig dataavläsning.

Metoden får aldrig användas i en verksamhet där det gäller tystnadsplikt, exempelvis medie- och advokatverksamhet.

Kan avläsa information i realtid

Bakgrunden är att det blivit svårare att avlyssna kommunikation när allt mer skickas via krypterade appar. I dag krypteras över 90 procent av kommunikationen.

Men genom att plantera spionprogram i misstänkta brottslingars datorer, mobiler och liknande kan polisen avläsa vad som sker på datorn i realtid, innan kryptering sker.

I många andra länder finns det lagstiftning om hemlig dataavläsning, även i Norden.

Minst två års fängelse i straffskalan

När man hämtar in uppgifter genom hemlig dataavläsning, som inte är möjliga att få genom andra tvångsmedel, ska kraven för tillstånd vara samma som för hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation. Det får bara användas för brott som har minst två års fängelse i straffskalan.

Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden ska utöva tillsyn. Den ska också kunna granska insatsen medan den pågår.

För operatörerna ska det vara en möjlighet, men inte en skyldighet, att medverka.

Metoden är resurskrävande och kommer sannolikt inte att användas i mer än 50-100 fall per år inledningsvis, enligt utredaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.