Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Om förundersökningsprotokollen får längre sekretess kommer det försvåra för medias granskning. Hör Strömmers svar. Foto: Marco Nilson

Förslag: Sekretess på förundersökning fram till dom

Uppdaterad
Publicerad

Förundersökningsprotokoll i brottmål bör vara hemliga längre än i dag, anser regeringens utredare Fredrik Wersäll.

– Det är väl kanske det mest kontroversiella förslaget, säger han vid en pressträff.

I stället för att förundersökningsprotokollet som i dag blir offentligt i samband med åtalet, föreslår Wersäll att det ska råda sekretess fram till och med dom eller slutligt beslut.

Förslaget läggs i samband med att han lämnar in sitt slutbetänkande i utredningen om införandet av anonyma vittnen i brottmål.

Sekretessen ska gälla om det inte står klart att uppgifterna kan lämnas ut utan att skada enskilda eller rättsprocessen.

”Tunga skäl”

– När förundersökningsprotokollet, inte minst i lite större mål, blir offentligt blir det väldigt mycket intresse för protokollet inte bara från medias sida, säger Fredrik Wersäll.

– Det kan leda till nästan en parallell process. Förslaget får en viss påverkan på allmänhetens och massmedias insyn, men vi tycker att det ligger tunga skäl i andra vågskålen.

Hans utredning har sedan tidigare föreslagit att ett system för anonyma vittnen i brottmål ska införas. Förslaget var en del av Tidöavtalet mellan regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

Kritiserat förslag

Det har dock fått skarp kritik från bland annat Domstolsverket och Justitieombudsmannen som varnat för att det riskerar att skada förtroendet för rättsväsendet.

När regeringen i maj lade fram sitt förslag fick det underkänt även av Lagrådet, som anser att mervärdet ”framstår som mycket begränsat”.

Hur regeringens förslag eventuellt kan anpassas vill justitieminister Gunnar Strömmer (M) inte gå in på än.

– Vi kommer att redovisa arbetet när vi är klara med analysen. Men om man ser på Lagrådets yttrande har de ju gått igenom det i detalj och kommit med en lång rad förslag, säger han.

– Sedan vill jag ändå säga att vi lämnade över ett förslag som vi har bedömt är väl avvägt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.