Lagrådet ifrågasätter också gränsdragningen i regeringens förslag om att ge ensamkommande en andra chans. Foto: TT

Förslag om att ge ensamkommande andra chans sågas

Uppdaterad
Publicerad

Lagrådet sågar regeringens förslag om uppehållstillstånd för ensamkommande som studerar. ”Gränsen har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”, skriver man.

Regeringens förslag innebär en ny möjlighet till uppehållstillstånd för vissa ensamkommande unga som har fått vänta i 15 månader eller mer på Migrationsverkets beslut. Det handlar om cirka 9 000 personer.

Lagrådet anser att de nya reglerna kan ifrågasättas principiellt. Reglerna är också ”mycket svåra att överblicka”. Lagrådet hänvisar till att domstolar kritiserat förslaget för att konsekvenserna är svåra att överblicka.

Gränsen nådd

”Lagrådet delar den bedömningen, och anser att gränsen här har nåtts för vad som är acceptabelt i fråga om hur lagstiftning kan utformas”, skriver Lagrådet.

Lagrådet ifrågasätter också gränsdragningen i förslaget. Det gäller bara dem vars ansökan registrerades hos Migrationsverket den 24 november 2015 eller tidigare. ”Vilka möjligheterna är till uppehållstillstånd beror alltså inte på den enskildes förhållanden, utan på Migrationsverkets agerande. Det kan starkt ifrågasättas om detta är en objektivt godtagbar princip”, skriver Lagrådet.

Ny princip

Juristerna i Lagrådet skriver att det är en ny princip i utlänningslagstiftningen att låta handläggningstidens längd utgöra i stort sett enda skälet för uppehållstillstånd.

”Även i svensk rätt i övrigt är det inte en princip att låta utdragna handläggningstider i sig vara skäl för att bifalla ansökningar av olika slag. Förslaget väcker i detta avseende frågor som inte alls analyserats i lagrådsremissen”, skriver Lagrådet, som anser att förslaget inte uppfyller kraven för beredning av lagstiftning.

Av de cirka 9 000 som skulle beröras av regeringens förslag har cirka 2 000 redan fått utvisningsbeslut som vunnit laga kraft.

Ingen kontroll

En annan del av förslaget som ifrågasätts är att det räcker med att man har för avsikt att studera för att få uppehållstillstånd. Det krävs inte att studier faktiskt bedrivs. Någon kontroll av att utbildning påbörjas ska heller inte ske.

Lagrådet kritiserar också att förslaget om att även personer med oklar identitet ska kunna beviljas uppehållstillstånd inte beretts på ett godtagbart sätt.

– Mot bakgrund av den här allvarliga kritiken så är min uppfattning att regeringen borde dra tillbaka det här lagförslaget, säger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell.

C vill ej kommentera

Regeringen behöver Centerpartiets stöd för att få igenom en eventuell proposition i riksdagen.

Centerpartiet vill inte kommentera lagrådets kritik utan fortsätter att hänvisa till att man ska kommentera förslaget först när regeringens proposition ligger på riksdagens bord. Inte heller migrationsminister Heléne Fritzon (S) vill kommentera lagrådets kritik i nuläget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.