Regeringens förslag handlar om att ensamkommande asylsökande ska kunna ansöka om uppehållstillstånd på drygt fyra år. Tanken är att de när de slutfört gymnasiet ska ha möjlighet att skaffa ett jobb och på så sätt få permanent uppehållstillstånd.
– Det berör dem som väntat i 15 månader eller mer och fått sin asylansökan prövad enligt lagen. Det handlar om vuxna som studerar eller planerar att börja studera på gymnasial nivå och som inte har begått brott, säger utbildningsminister Gustav Fridolin (MP), under regeringens presskonferens.
”Man är i en svårare situation”
Bakgrunden till att regeringen ger även dem över 18 år möjlighet att stanna är att de blivit myndiga under asylprövningen, enligt Fridolin.
– Man är i en svårare situation än man annars skulle vara, i och med att man fyllt 18. Regeringen ser det som rimligt att de som var mindreåriga när de flydde till Sverige på egen hand nu får en möjlighet att stanna, säger han.
Förändringarna görs inom det så kallade gymnasieundantaget och ska ge ungdomar möjlighet att gå klart gymnasiet och hinna etablera sig på arbetsmarknaden.
Förslaget måste godkännas av riksdagen och regeringens ambition är att det ska träda i kraft innan sommaren 2018.
Kompromiss om trångboddhet
Miljöpartiet har gått med på att justera lagen om eget boende, EBO-lagen. Med i förslaget finns åtgärder om hur man ska minska trångboddheten. Det ska inte längre gå att som ensamkommande fritt bosätta sig var i landet man vill.
– Vi vill motverka en segregation i samhället. Med förändringarna vi vill införa så kommer vi att underlätta för kommuner och stadsdelar där man haft en stor ansamling av egenboende som inte är hållbart. Där vill vi införa en social prövning. I dag ser vi att många är skrivna på en adress men kanske i praktiken lever som bostadslösa, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S).
Inget stopp för avvisningar
Sverige har haft ovanligt långa handläggningstider för asylansökningar, anser regeringen, och säger nu att man ska anpassa sig till EU-direktiv om att en process för att godkänna eller neka till uppehållstillstånd inte får ta längre tid än 15 månader.
– De som kom förra året, i år och som kommer nästa år berörs inte av den här tillfälliga regleringen. Förslaget innebär heller inte något generellt stopp för avvisningar, i de fall som Migrationsverket bedömer som möjliga att genomföra, säger migrationsminister Helen Fritzon (S).
Åldersbedömningar anser regeringen vara en viktig del av asylprocessen och man kommer att fortsätta använda sig av dem. Av de ensamkommande som kom till Sverige före den 24 november 2015, då regeringen lade om migrationspolitiken, är det drygt 2.000 som fyllt 18 under väntetiden och 6.300 som fått sin ålder uppskriven.
– Det här är ingen ny prövning av skyddsbehovet, utan en möjlighet att få ett tillfälligt uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Det ger alltså en annan väg in för att få stanna i Sverige, om man uppfyller alla kriterier, säger Helen Fritzon.